Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld.Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Na uw bevalling krijgt u bloedingen, die kraamvloed of lochia worden genoemd. Dat bloedverlies is geen menstruatie, maar wijst erop dat uw baarmoeder zich herstelt en afvalstoffen afvoert. De eerste dagen verliest u veel helderrood bloed.
De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden. Bij borstvoeding is het mogelijk dat je menstruatie een aantal maanden wegblijft.
De eerste dagen na de keizersnede
Je buik is vaak nog opgezet en je kunt pijnlijke krampen hebben. De dag na de operatie begin je meestal met eten. Dit hangt ervan af of je misselijk bent en of je darmen weer werken.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.
Het herstel van je lichaam na de zwangerschap wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Soms kan het wel 9 maanden (of langer) duren voordat je lichaam weer helemaal hersteld is.
Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling weer ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kan je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Raadpleeg je huisarts bij erg hinderlijke klachten, vermoeidheid, bloedverlies na het vrijen en bloedverlies nadat je meer dan 1 jaar geen menstruatie gehad hebt (menopauze). Ook bij onregelmatig bloedverlies dat steeds toeneemt, dat met koorts, pijn of ongerustheid gepaard gaat, vraag je best raad.
Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan een eiblaasje dat langer blijft zitten klachten veroorzaken.
Hoe lang kun je een buikband dragen? Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Het is verstandig om de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen, bukken en sjouwen. U kunt gerust de verzorging van uw baby en lichte werkzaamheden doen.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.
De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
De regel is dat het vloeien 6 weken aan kan houden, maar dat kan in werkelijkheid ontzettend per vrouw verschillen. Gemiddeld stopt het bloeden tussen de 3 en 4 weken na de bevalling, en een paar dagen na de bevalling zou het bloeden al wat minder moeten worden en op een normale, milde menstruatie moeten lijken.
Kraamvrouwenkoorts is een aanduiding die wordt gebruikt voor verschillende soorten infecties waarop pas bevallen vrouwen risico kunnen lopen. Het gaat hierbij meestal om infecties rondom de baarmoeder. Symptomen van kraamvrouwenkoorts kunnen optreden 1 tot 10 dagen na de bevalling.