Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Forel hoort tot de matig vette vissoorten en bevat veel omega-3 visvetzuren. Maar dat is niet het enige: forel bevat ook veel vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12 en D. Heel gezond dus. Eet de forel bij voorkeur met nitraatarme groente, zoals worteltjes, sperziebonen of witlof.
Met een milde, delicate smaak biedt regenboogforel een voedingsrijk eiwitpakket : een portie van 85 gram bevat flinke hoeveelheden selenium, omega-3-vetzuren en vitamines D en B12. De veelzijdigheid maakt regenboogforel een ideale combinatie voor wereldwijde smaken, van pittig tot hartig tot kruidig.
De regenboogforel is niet moeilijk om schoon te maken en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Vul de buik met lekkere kruiden en je kunt hem zo goed op de barbecue of in de oven bereiden.
Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, paling of makreel. Schaal- en schelpdieren zoals oesters, mosselen en kreeft zijn officieel geen vissen, maar tellen wel mee als vis in de Schijf van Vijf.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
De regenboogforel is een soort die ooit vanuit de Verenigde Staten in Europa is geïntroduceerd. Regenboogforel wordt ook nog wel eens zalmforel genoemd. Dit is een fantasienaam die ooit bedacht is met het idee dat de consument bereid was meer te betalen voor een vis met het woord 'zalm' in de naam.
Het vlees van de Zalmforel heeft de kenmerkende roze kleur en rijke smaak van een zalm.
Baars is in Nederland als consumptievis niet erg bekend en wordt dan ook veel geëxporteerd naar Frankrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland. De baars is populair vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en wordt daarom vaak de lekkerste zoetwatervis genoemd.
Biologie. De regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) heeft zijn oorsprong in Noord-Amerika, maar komt vandaag voor op alle continenten als een zoetwater kweekvis. Regenboogforel verkiest zuurstofrijke, sterk stromende, heldere rivieren met een lage watertemperatuur.
Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een torpedovormig lichaam met zwarte stippen en een grote bek. De flanken zijn zilverachtig met een paarse band. Ze kunnen 90cm lang worden.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
Gezondste vis bevat veel meer omega-3 dan zalm
In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring.
Als je het in zout water vangt, kan het rauw worden gegeten.
Regenboogforel, een lekker vettig visje wat zich, net als zalm, prima laat roken. Gecombineerd met frisse smaken van citroen en fijne kruiden zet jij een heerlijke barbecue maaltijd op tafel. En dat dit een onwijs simpel receptje is, dat hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen. Eet smakelijk!
Zalmforel is een forel, en een minder bekende vis dan zalm. Het is goedkoper en droger van smaak, en doorgaans maak je de vis op zijn geheel klaar. “Zalm en zalmforel zijn aan elkaar gewaagd”, meent Maxim Dedeystere.
Zalmforellen €/kg 15,99.
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.
Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan je wekelijkse voeding.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Producten zoals snoep en snacks, frisdrank en ook vleeswaren, witbrood, sauzen en veel kant-en-klare maaltijden staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel suiker, zout of verzadigd vet, of weinig vezels. Deze producten heb je voor je gezondheid niet nodig, en ze belasten wel het milieu.
De beste bron van calcium is te vinden in lactose producten zoals kaas, yoghurt en melk. Calcium helpt het lichaam bij de aanmaakt van melatonine en tryptofaan. Zoals al eerder besproken dragen deze stoffen bij aan een goede nachtrust.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.