Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Maatjes zijn lekker én gezond! Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Hoe eet je haring? Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Een haringworm is een parasiet die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. De parasiet kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten, zoals makreel, sprot, tonijn en wilde zalm. In gekweekte zalm komt de haringworm niet voor.
Dat we de vis echter met een uitje eten is niet voor niets; toen we nog in een tijd leefden dat er geen koelkasten bestonden, werd de ui bij de haring geserveerd om de eventuele bedorven smaak ervan te maskeren.
De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Net zoals avocado's, zijn vette vissen als zalm en makreel een bron van natuurlijke vetzuren inclusief omega 3. Deze vetzuren ondersteunen je huid bij het behouden van zijn natuurlijke afweermechanisme voor een stevigere, jeugdiger uitziende huid.
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.