Het verschil zit in de anijssmaak van de raki, die daardoor eerder onder te brengen is bij de ouzo en sambuca. Het alcoholpercentage is normaal gesproken 50%, maar thuis-geproduceerde rakija kan sterker zijn, gewoonlijk 75 tot 80%.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Het belangrijkste verschil is dat Raki veel, veel sterker is dan Ouzo . Het is vaak 90% proof, bijna twee keer zoveel als Ouzo. En als je het niet kunt zien, kun je het verschil zeker proeven! Als je meer wilt weten over lokale sterke drank, bekijk dan onze blog over Griekse sterke drank.
Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. De oorspronkelijk heldere raki wordt dan, indien er in de variant anijs zit, net als ouzo, troebelwit. Daarom wordt Raki in Turkije ook wel aslan sütü genoemd, dat leeuwenmelk betekent.
De meest bekende sterkedrank uit Griekenland is de aperitief ouzo. Het bekende drankje krijgt u in een Grieks restaurant voor uw eten, ook in Nederland. Het drankje heeft een typerende anijssmaak en wordt gemaakt van druivenresten. Ouzo wordt zowel puur gedronken of aangelengd met water.
Ouzo Gatsios heeft een alcoholpercentage van 38%.
Hoeveel calorieën zitten er in Ouzo? Een glas ouzo (en tsipouro) bevat 120-150 calorieën . Het verschil hangt af van het alcoholpercentage van het distillaat. Hogere alcoholgraden resulteren in meer calorieën.
Het idee is niet om dronken te worden, maar om te ontspannen, van het gezelschap te genieten en een gloed te behouden. Om dit proces te ondersteunen, wordt men meestal met voedsel ingenomen en in het gezelschap dat leidt tot raki muhabbet (met aanhankelijk en vriendelijk gesprek).
Sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie van raki beschermende effecten kan bieden tegen hart- en vaatziekten, terwijl andere mogelijke voordelen voor cognitieve functies en algehele gezondheid aangeven . Het is belangrijk om op te merken dat overmatige consumptie van alcohol, inclusief raki, schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben.
De resulterende Raki is meestal tussen de 40 en 50 procent alcohol . Dit 'verse-druiven'-proces is het populairst in heel Turkije, maar Raki kan ook worden geproduceerd van rozijnen of vijgen.
Als je er niet aan gewend bent, heb je maar 2 of 3 dubbele shots nodig om dronken te worden . Als je goed kunt drinken, kun je nog een dubbele proberen, maar drink hem langzaam op en je weet hoe het gaat. Onze aanbeveling is 20 cl of 35 cl voor 2, en als je met 4 of meer bent, ga dan voor 70 cl.
Rakı wordt in bijna alle referentiepublicaties genoemd als een Turkse drank. Rakı kreeg zijn smaak, kenmerken en gestandaardiseerde productietechnieken tijdens de Ottomaanse periode en natuurlijk in de loop van de tijd, met behulp van de passie/het enthousiasme van de mensen die op het grondgebied van Turkije woonden.
OUZO . Om te beginnen is ouzo een van de meest voorkomende en populaire likeuren van Griekenland. Deze drank werd in de 19e eeuw gecreëerd en kan alleen in Griekenland en Cyprus worden gemaakt - dus je weet dat het authentiek is. Ouzo wordt gemaakt met druiven of granen en wordt vervolgens gedistilleerd met anijs, venkel en andere kruiden.
Het kruidenmengsel in ouzo bevat veel natuurlijke ingrediënten die gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan helpen om maagklachten te verminderen en de spijsvertering te bevorderen. Daarom wordt ouzo soms ook gebruikt als digestief na de maaltijd.
Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief.
Raki = raki (Turks: rakı, uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt.
Raki wordt vaak gegeten bij meze, een selectie van warme en koude hapjes, en bij een rakı sofrası ('rakı-tafel'), vóór een uitgebreid diner of in plaats daarvan .
Het smaakt veel naar de Griekse drank ouzo, arak in de Balkan, of de Italiaanse drank sambuca. Het verschil is dat raki krachtiger is, met een alcoholpercentage van 40% tot 50% .
Zoals veel van zijn digestieve broeders, wordt grappa door velen vereerd als een genezende drank, met beweringen dat het een groot aantal spijsverterings- en maagproblemen zal oplossen. Of u het er nu mee eens bent of niet, één ding is onmiskenbaar - het is een uitstekend digestief !
Raki en ouzo zijn beide sterke alcoholische dranken met een anijsachtige smaak, maar ze hebben verschillende oorsprongen en productiemethoden.
Raki / Tsipouro is een sterk alcoholische drank en moet daarom met mate worden geconsumeerd. Kretenzische raki is zeker een element dat de "sociale communicatie" verbetert, maar lijkt ook voordelen te hebben voor de gezondheid van de meeste mensen als het met voorzichtigheid wordt geconsumeerd, 1 tot 2 glazen per dag.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Gezondheidsvoordelen en verantwoord genieten
Veel mensen waarderen ouzo vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Anijs kan helpen de bloeddruk te verlagen en ontstekingsremmende functies te ondersteunen . De antioxidanten beschermen cellen ook tegen schade en verbeteren de opname van ijzer uit voedsel.
Ouzo (Grieks: ούζο) is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 52 procent.
Deze smaak en sensatie kan voor sommige mensen te veel zijn om te verdragen, en het is een intense smaak, dus het moet altijd genipt worden en nooit geschoten zoals andere likeuren. Ouzo heeft ook een relatief hoog suikergehalte , wat betekent dat de alcohol iets zoeter smaakt, maar ook langer kan duren om je te "raken".