ISRA-punten worden ook wel IS/RA punten of intropunten genoemd. In Nederland wordt alle bekabeling van koper door KPN aangeboden tot aan jouw woning. KPN is echter niet verantwoordelijk voor de aansluiting van jouw apparaten in huis. Daarom is het nodig dat je zelf het modem aansluit op het ISRA-punt.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
In principe zorgt de netwerkaanbieder alleen voor de aanleg van de kabel naar de woning en voor het ISRA-punt in de meterkast. In de praktijk zorgt de aanbieder ook voor een kabel naar een van de kamers, waar een contactdoos van het juiste type (telefoon of antenne) wordt geplaatst.
Het IS/RA-punt ('infrastructuur randapparatuur') is de hoofdaansluiting waar je je modem aansluit op het internet. Het is de scheiding tussen het telefoonnet en jouw randapparatuur (modem, telefoon, tv etc.). De aansluiting is alléén voor internet via de telefoonlijn (DSL), dus niet voor kabel en glasvezel.
Je KPN aansluiting. Een aansluitpunt is het punt waarop de KPN aansluiting voor internet en tv je huis binnenkomt. Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan.
Het ISRA-punt is het aansluitpunt voor je modem in huis. Dit is de plek waar de kabel van je provider de woning binnenkomt. Heb je een DSL-abonnement, dan sluit je de modem aan op het ISRA-punt voor internettoegang. Heb je een DSL-abonnement, dan is een ISRA-punt nodig om je modem op aan te sluiten.
Het IS/RA-punt zelf mag je dus niet verplaatsen. Maar je kunt de verbinding wél verlengen met een UTP-kabel. Dat werkt zo: Je steekt het ene uiteinde van de kabel in het ISRA-punt.
KPN Netwerk sluit je woning gratis aan op het open glasvezelnetwerk. Het aansluiten kost je dus niets.
Niet langer een staatsbedrijf
Op 1 januari 1989 krijgt de PTT een nieuwe naam: Koninklijke PTT Nederland NV, oftewel KPN.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen. Het snoer is aan te sluiten op een LSA strook of een keystone en heeft een 100% koperen ader.
DSL kabel – RJ11 kabel
Dit is de kabel tussen het aansluitpunt (ISRA punt) waar je DSL verbinding je huis binnen komt, en de DSL-poort van je modem. Je kunt deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.
De plek van de hoofdaansluiting
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
De telefoonaansluiting komt (meestal) binnen in de meterkast en is afgemonteerd in het zogenaamde ISRA-punt. Vindt u in de meterkast geen ISRA aansluiting? Dan heeft u waarschijnlijk een aansluiting via een hoofdstopcontact, dit is een stopcontact met vier gaten dat zich vaak in de woonkamer bevindt.
NT staat voor Network Termination. In dit NT-kastje wordt het lichtsignaal omgezet naar een digitaal signaal. Je kunt de NT zien als een vertaler. Alles wat binnenkomt via de glasvezelkabel, snapt je apparatuur in huis nog niet.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Meestal is dat in de meterkast. Zodra de glasvezelkabel is doorgetrokken van de straat naar je woning, komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt. Het is belangrijk dat je thuis bent zodra we langskomen.
In Nederland is KPN niet alleen onder eigen vlag actief: zo heeft het bedrijf op de markt voor vast internet in 1998 de provider Xs4all overgenomen. Op de mobiele telecommarkt beschikt KPN over onder meer jongerenprovider Hi, sim-onlyprovider Simyo en de op migranten gerichte virtuele provider Ortel Mobile.
KPN is de grootste provider van Nederland en levert zowel DSL als glasvezelpakketten. Als het glasvezelnetwerk bij jou beschikbaar is, maak je hier automatisch gebruik van. Hiermee is een downloadsnelheid tot 1000 Mbit/s en een uploadsnelheid van 500 Mbit/s mogelijk. KPN maakt dus gebruik van haar eigen netwerk.
Aansluiten op glasvezel is niet verplicht, maar we raden het zeker aan! Ten eerste natuurlijk omdat glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet. Daarnaast wordt glasvezel op den duur de norm en wordt het oude (koper)netwerk uitgeschakeld.
Zodra KPN Glasvezel beschikbaar is op jouw adres, zetten we je abonnement gratis om. Volg de aanleg van KPN Glasvezel in jouw buurt via MijnKPN.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten.
Het verplaatsen van je glasvezelaansluiting kost standaard €299,-. Hierin zitten onder andere de voorrijkosten en arbeids- en materiaalkosten verrekend. Houd er rekening mee, dat op de gewenste plek voor de aansluiting ook een wandcontactdoos voor de elektravoorziening aanwezig is.
Het antwoord op de vraag of je glasvezel hebt, beantwoord je door in je woning het glasvezelaansluitpunt te zoeken. Dit kastje is meestal vierkant, wit en ongeveer 10 centimeter groot. Meestal vind je 'm in de meterkast, maar het kan ook zijn dat 'ie ergens anders hangt.
De meeste verwarring ontstaat door onduidelijkheid over de begrippen telefoonlijn, telefoonaansluiting en telefoonabonnement. Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding.