Quiche is een hartige, open deegkorst gevuld met eieren, room en kaas, en meestal vergezeld van groenten of vlees. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk en wordt al eeuwenlang door mensen over de hele wereld gegeten.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen (Frans: Lorraine), wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).
Hoewel quiche nu een klassiek gerecht van de Franse keuken is, is quiche eigenlijk in Duitsland ontstaan, in het middeleeuwse koninkrijk van Lothringen, onder Duits bewind, en dat de Fransen later Lorraine hebben genoemd. Het woord 'quiche' komt uit het Duitse 'Kuchen' , wat cake betekent.
Quiche Lorraine is een klassiek Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lotharingen (Lorraine) in het noordoosten van Frankrijk. Het is een hartige taart met als belangrijkste ingrediënten spekjes en Gruyèrekaas, samen met een romige vulling van eieren en room.
Een traditionele Quiche Lorraine bevat geen kaas.Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar gerecht, al lijkt Tarte flambée meer op pizza.
Een quiche is een populair recept. Het is makkelijk ook handig om mee te nemen. Helaas zijn de meeste quiches niet erg gezond door de vette bodem en roomvulling. Wel deze is toch een 'healthy' exemplaar die je kan doen genieten op elk moment van de dag.
Soort deeg
Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden.Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen.
Voorzie 1 grote quiche per 3-4 personen of 1 kleine quiche per 1-2 personen. Indien er niks wordt bij voorzien, reken dan nog een iets ruimere portie.
De smeuïgheid van de quiche vraagt om een soepele, ronde wijn en de 'blonde' smaak van ei en room wijst in de richting van wit: Pinot Blanc, Sylvaner of Auxerrois bijvoorbeeld, maar een Chardonnay matcht ook mooi.Liever rood?Neem iets fris en lichts als Pinot Noir of Beaujolais.
Een hartige taart kun je ook invriezen: dan blijft de quiche drie maanden houdbaar. Wil je de quiche weer opwarmen? Verwarm het 30 minuten (afgedekt met aluminiumfolie, anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 graden. Je kunt de quiche ook op kamertemperatuur serveren.
Antwoord: Ja, in de koelkast hou je de Hartige taart ongeveer nog een dag goed.
We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C. Zorg er wel voor dat de bodem van je quiche goed stevig is. Quiche hoef je trouwens niet op te warmen, je kun 'm ook koud eten: lekker als je gaat picknicken.
Doe dit dan wel direct, want een à twee dagen na het bakken van de quiche is de quiche niet vers meer. De hartige taart is vervolgens maximaal drie maanden te bewaren in de vriezer. Wil je 'm liever in de koelkast bewaren? Eet de quiche dan na maximaal twee tot drie dagen verder op.
Het meervoud van quiche is 'quiches'. Eén quiche, twee quiches.
Wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart
De bodem van een hartige taart kan zowel van zanddeeg als bladerdeeg worden gemaakt. Daarnaast wordt een quiche altijd gevuld met een luchtig mengsel van eieren en room. Dit hoeft bij een hartige taart niet het geval te zijn.
De bodem zal niet te veel rijzen waardoor er genoeg ruimte over is voor de heerlijke vulling. Zo bestaat quiche deeg uit verschillende vellen bladerdeeg. Door de quiche bodem blind te bakken, bijvoorbeeld met rijst als steunvulling, wordt hij nog knapperiger en steviger.
De oplossing? Kook, bak of gril de groentes voordat je ze verwerkt in de quiche. Dat laatste werkt het beste, want daardoor voorkom je dat er teveel vocht in de groentes zit waardoor de hartige taart te nat wordt.
Rustig afkoelen
Haal je de biscuit namelijk te snel uit de oven dan zal hij inzakken. Laat hem eerst even rusten in de net uitgezette oven en plaats de biscuit daarna, nog in de springvorm, op een rooster om verder te laten afkoelen. Na 10 minuten laat je hem zonder springvorm volledig afkoelen op een taartrooster.
Wanneer is je quiche nu gaar? Als de vulling gestold is en stevig blijft. Ook als je de bakvorm beweegt. Laat de quiche na het bakken even afkoelen en verwijder dan pas de vorm.
Er zitten 850 kilocalorieën in 1 bord (350 gram) hartige taart.
Een punt hartige taart kan evt. in de magnetron opgewarmd worden in 1 1/2-2 minuten op vol vermogen (700 Watt), hele taart lukt niet, bodem wordt slap.
Waarom moet je prikken in bladerdeeg? Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in.
Hartige taartdeeg: Wil je graag het effect van bladerdeeg, maar dan gezonder? Kies dan voor hartige taartdeeg. Ideaal voor hartige taarten (duh) en quiches. Dit deeg bevat per 100 gram slechts 275 kcal, 6,4 gram vet, 46 gram koolhydraten en wel 7 gram eiwitten.
Tip: Strooi wat paneermeel over de bodem van de quiche voordat de vulling op het deeg gaat. Het paneermeel neemt vocht op en voorkomt een zompige bodem. Wanneer je deeg voor hartige taart gebruikt in plaats van bladerdeeg is dit niet nodig.