De stoffen Polyol en Isocyanaat zijn niet alleen chemisch maar ook giftig. Bij het aanbrengen van PUR kunnen ongezonde en giftige stoffen vrijkomen. Tijdens het aanbrengen van PUR isolatie wordt u niet voor niets verzocht het huis te verlaten en dragen de werknemers beschermende kleding, maskers en handschoenen.
Nadelen van PUR isolatie
Misschien wel het grootste nadeel is dat het geen milieuvriendelijke keuze is. Zo komen er bij het aanbrengen chemische gassen vrij, namelijk HFK's en HFO's. Dit is ook de reden waarom PUR schuim volgens strenge regels aangebracht moet worden door professionals.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken.
PUR die nat wordt door bijvoorbeeld lekkage of een regenbui is geen probleem, mits het water de kans krijgt om je purschuim weer te verlaten (waterbestendig).
Bij het spuiten van pur-isolatie worden fouten gemaakt waardoor schadelijke stoffen vrijkomen die bij bewoners gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Die lopen uiteen van geïrriteerde ogen tot (zware) benauwdheidsklachten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat in handen is van RTL Nieuws.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
PUR-schuim (Polyurethaanschuim)
Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Levensduur: 20-30 jaar, maar kan langer meegaan als het goed is aangebracht en beschermd tegen vocht en beschadigingen.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen, van isolatie tot demping. Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Brandbaarheid: PUR is brandbaar en kan in geval van brand giftige rookgassen produceren. Uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS): tijdens de uitharding kunnen bepaalde typen PUR schadelijke VOS uitstoten. Goede ventilatie tijdens de installatie is belangrijk.
De meeste mensen kennen PUR als schuim voor het vullen van kieren en gaten. PUR wordt daarnaast ook gebruikt als isolatiemiddel onder vloeren. Tijdens en kort na het aanbrengen geeft PUR-schuim een scherpe geur af die stekend kan werken op ogen, neus en keel. Na goed uitharden van het schuim verdwijnt deze geur.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
Een kruipruimte die doorwaadbaar is kan worden na geïsoleerd met folie. Er kunnen in het geval van een kruipruimte die je helemaal kan doorkruipen ook andere materialen worden aangebracht. Denk eraan dat de diverse naden goed worden gedicht. Eventueel kunnen hier materialen zoals PUR voor worden gebruikt.
Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
Dat betekent onder meer een doorgedreven isolatie, ook van je vloer. Om die nieuwe energie-eisen te respecteren, heb je de volgende vloerisolatie diktes nodig: Dikte gespoten PUR: vanaf 10 à 11 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Gespoten PUR wordt veelvuldig toegepast voor het afdichten van deuren en ramen en het isoleren van vloeren, daken en spouwmuren. PUR is een thermohardend plastic.Dat wil zeggen dat het na het uitharden niet meer kan smelten en opnieuw kan worden gevormd.
PIR platen zijn dun, licht, duurzaam én hebben bovendien de hoogste isolatiewaarde.
PU-schuimen zijn niet volledig 100% waterdicht, omdat er een bepaalde hoeveelheid waterabsorptie kan zijn. Maar afhankelijk van het type schuim is het wel meer of minder waterdicht.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal.
Hoewel zowel PIR als PUR goede thermische prestaties bieden, hebben PIR platen een nog lagere lambda waarde dan PUR. Dat houdt ook in dat PIR isolatie beter isoleert, maar daarom ook prijziger is. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid.
Indien de lijm reeds uitgehard is en daarna wordt opgegeten is er geen enkel probleem. Het product is bij de EU gecatalogeerd als schadelijk bij inademing. Het is bovendien irriterend voor de huid, ogen en ademhalingswegen.
Pur isolatie prijs
Gemiddeld kost PUR vloerisolatie tussen 20 en 30 euro per vierkante meter voor een isolerende laag van 8 tot 10 centimeter dik.