Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
In de trits 'gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk' schrijven we alleen die laatste overheidslaag met een hoofdletter.
Er komt geen weglatingsstreepje in provinciale en gemeentepolitiek, omdat achter provinciale een volledig woord is weggelaten, en geen woorddeel. Het streepje wordt in een samentrekking alleen gebruikt om aan te duiden dat er een woorddeel van een samenstelling is weggelaten.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
Als aanduiding voor 'de centrale overheid, de Nederlandse (of Belgische) staat' is het Rijk juist. De aanduiding is al lange tijd in deze vorm ingeburgerd, ook al is het geen eigennaam.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
Home - Provincie Zuid-Holland.
Home - Provincie Noord-Holland.
Een 'gewoon' beschrijvend woord als stadhuis krijgt een kleine letter.Het wordt namelijk niet beschouwd als een eigennaam, maar als een 'soortnaam'. Een hoofdletter is daarom niet juist, ook al heeft een stad of dorp maar één stadhuis. Dat geldt ook voor gemeentehuis en raadhuis.
Als aanduiding voor 'de centrale overheid in Nederland of België', 'de Nederlandse of Belgische staat' is Rijk juist. De aanduiding is al lange tijd met hoofdletter ingeburgerd, ook al is het officieel geen eigennaam. Enkele voorbeelden: Dat is een taak voor het Rijk.
Zowel voor- als achternamen schrijven we met een hoofdletter. Tussenvoegsels schrijven we met een kleine letter, tenzij er geen voornaam of voorletter voor staat, in dat geval krijgt het eerste tussenvoegsel een hoofdletter. Initialen (= alleen de eerste letter van een voornaam) schrijven we ook met hoofdletters.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Nederland is ingedeeld in twaalf provincies.
Alle gemeenten - Provincie Zuid-Holland.
Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld.
Flevoland
De provincie werd in 1986 officieel gevormd, en omvat zes gemeenten: Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Flevoland heeft een oppervlakte van 2.412 km², en is daarmee de kleinste provincie van Nederland.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap VNC heeft Frieland uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Friesland kreeg van de jury een 7,2. Utrecht scoorde een 5,2 en werd tweede, laatse werd Flevoland met een 1,7.
Gelderland is, naar landoppervlakte, de grootste provincie van Nederland.Qua totale oppervlakte, inclusief wateroppervlakte, is Friesland de grootste provincie. De provincie kent 51 gemeenten. Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem zijn de grootste steden.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg.
Aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter. Ze behoren namelijk tot de categorie van de eigennamen.
Het lidwoord the in The Netherlands wordt soms met een kleine t geschreven en soms met een hoofdletter T. In Engelse naslagwerken wordt meestal geadviseerd om een kleine letter te gebruiken als de naam in lopende tekst voorkomt ('We live in the Netherlands') en een hoofdletter in de adressering op een envelop.