Ook kan popcorn kan prima werken om beter naar de wc te kunnen, gezien het aantal vezels. Popcorn is in feite natuurlijk gewoon gepofte mais en voor je darmen is dat prima. Het voordeel hiervan is dat het ook nog eens heel lekker is.
Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn. Daarnaast worden er vaak nog allerlei smaakjes aan popcorn toegevoegd: van zout en suiker tot chocolade en karamel.
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Sommige mensen zweren bij popcorn tijdens het afvallen, maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een portie popcorn bevat misschien evenveel calorieën als een snee brood, maar het heeft veel meer volume en zal dus ook veel meer plaats in je buik innemen.
Een licht verteerbare snack, zoals popcorn, is ideaal na een avondtraining. De zoute popcorn vult jouw energievoorraad en de verloren elektrolyten terug aan. Wanneer je ervoor kiest om iets intensiever te gaan trainen, kan je zelfs nog wat extra suikers toevoegen.
Producten die licht- en zwaar verteerbaar zijn. Wit brood, donkere broodsoorten met fijne vezels, bv. Bruinbrood of fijn volkoren brood. (Volkoren)beschuit, toast, matze, knäckebröd, ontbijtkoek (niet te scherp gekruid en zonder vulsel), eierkoek, cornflakes.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Popcorn: 4.5g in een portie van 30g
Je verwacht het misschien niet, maar ook zelfgemaakte popcorn is een bron van vezels. Met de nadruk op zelfgemaakt: aan de popcorn die je in de bioscoop of supermarkt koopt wordt doorgaans zout of suiker toegevoegd.
Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten. Deze stofjes werken ontstekingsremmend en pakken vrije radicalen – stoffen die aanleiding kunnen geven tot tal van ziekten – aan. Deze polyfenolen komen in grotere concentraties in popcorn voor. In een portie popcorn zit gemiddeld zo'n 300 milligram polyfenolen.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Schadelijke stoffen
Het idee dat popcorn kankerverwekkend is, komt door de stoffen die – vooral vroeger – met magnetronpopcorn geassocieerd werden. Zo zaten er chemicaliën, meer specifiek PFC's, in de verpakking ervan. Deze chemicaliën moesten ervoor zorgen dat er geen vetten uit de zakjes lekten.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Popcorn en Chardonnay
Warme, boterige popcorn past perfect bij de nootachtige smaak van Chardonnay. Door de popcorn komen de aromatische smaken van de wijn het best naar voren. Kies voor een Pinot Blanc voor de ultieme smaakexplosie.
Popcorn an sich bevat veel calorieën en is vooral ongezond door de toevoegingen van onder meer suiker, boter of olie, vet en zout. Extra toevoegingen kunnen het nóg ongezonder maken. Wat is dan beter: zoete of zoute popcorn? Zoete popcorn bevat meer calorieën en suikers, maar zoute popcorn heel veel natrium.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Eet gevarieerd, hierdoor krijgt u de benodigde vitamines en mineralen binnen; Wees matig met vet; ▪ Gebruik voldoende bruin brood, aardappelen, groente en fruit (= voedingsvezel); Gebruik voldoende vocht (minimaal 1½ liter per dag); ▪ Wees zuinig met zout; ▪ Houd uw gewicht stabiel.