Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur.
Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Gebruik een wasverzachter om je kleding te beschermen. Een wasverzachter geeft kleding niet alleen een aangenaam gevoel en een lekkere geur, het is ook op een fundamentelere manier goed voor kleding. Het verzorgende effect dat vezels zacht en soepel doet aanvoelen, beschermt ze ook.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Gebruik geen wasverzachter bij sportkleding. Je favoriete wasverzachter zorgt ervoor dat je garderobe heerlijk naar bloemetjes ruikt. Nadeel bij het sporten is dat de wasverzachter ook jouw zweet zal vasthouden. Niet erg fris dus!
Gebruik je wasverzachter? Dan leg je een laagje over de speciale stof van je sportkleding waardoor ze haar functie verliest, en je kleding dus sneller onfris zal ruiken. Bovendien is wasverzachter slecht voor de elasticiteit van je kleding waardoor jouw strakke pakje straks ineens niet meer mooi past.
Een wasverzachter gebruik je tijdens het wassen van je kleding en ander textiel. Het wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd, om de was lekkerder te laten ruiken en soepeler aan te laten voelen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De wasverzachter test was super spannend, maar uiteindelijk is er een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En dit is de Robijn Creations wasverzachter voordeelverpakking! Deze is verkozen tot de beste wasverzachter van 2022 en mag zichzelf daardoor ook de beste koop wasverzachter noemen!
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Wasverzachter is slecht voor de droger! Als je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is.
Slecht voor het milieu
Wasverzachter vormt een laagje op kleding en stoffen dat niet uitgespoeld wordt. Als je veel wasverzachter gebruikt, raakt je wasgoed 'verzadigd' en gaat de rest – inclusief chemische stoffen – mee met het afvalwater het riool in, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Het wasmiddel van Lenor reinigt het wasgoed grondig, terwijl de wasverzachter van Lenor zorgt voor een zacht gevoel en een aangename geur.