Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
De beste manier om muurplinten te bevestigen, is nog altijd met schroeven en pluggen in de muur. Het is wel even boren en passen en meten, maar de plinten zitten voor altijd vast. Het enige nadeel hiervan, is dat je ze los moet schroeven op het moment dat je er nieuwe snoeren doorheen wil leiden.
Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.
Vochtproblemen die loskomende plinten kunnen veroorzaken
Vaak komt dit door een gebrekkige spouwmuur, of anderzijds problemen met materialen die dicht bij de grond gelegen zijn. Ook kunt u loskomende plinten terugzien, wanneer u last heeft van een waterdoorlatende gevel. Dit wordt doorslaand vocht genoemd.
Bij een modern interieur zien we vaak dat mensen voor een gladde plint kiezen van circa 9 – 12 cm hoog. Deze afmeting is – met name door woonmagazines en – programma's – door de jaren heen steeds hoger geworden. Het geeft rust op de muur en straalt een bepaalde luxe uit.
Om hier achter te komen moet je kijken naar de grootte van de ruimte waarin je ze legt en de hoogte van het plafond. Hoe groter en hoe hoger de ruimte, hoe hoger ook de plinten mogen zijn. Leg je hoge plinten in een kleine ruimte, dan wordt die ruimte voor het oog alleen nog maar kleiner.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Wat informatie vooraf: acrylaat- en siliconenkit zijn beide prima kit voor plinten. Welke beter is hangt af van het antwoord op de volgende vraag: Wil je de kit kunnen overschilderen? Een acylaatkit is namelijk perfect overschilderbaar. Een siliconenkit daarintegen is nooit overschilderbaar.
Een plintje plakken kan iedereen, maar om te zorgen dat de plinten ook in de hoeken mooi aansluiten, moet je ze in verstek zagen. Dit is erg belangrijk en kun je doen op meerdere manieren. Oscar maakt gebruik van een afkortzaag.
De meest voor de hand liggende oplossing om de plinten met de hand in verstek te zagen is met behulp van een verstekbak. Een verstekbak is een U- vormige bak en is voorzien van gleuven die in verschillende hoeken staan. Meestal 45 en 90 graden, maar er zijn ook bakjes met meerdere verstekhoeken.
Voor montage kunt u kiezen tussen schroeven met een verzonken kop of een bolle kop. De muur eerst voorboren en de gaten voorzien van een plug, afhankelijk van de soort wand. Als u kiest voor een schroef met verzonken kop: de plint zodanig voorboren, dat de schroef verzonken kan worden in de plint.
De kamer lijkt dan kleiner. Daarom kiezen interieurontwerpers vaak voor een plint in dezelfde kleur als de muur. Dat heeft een verruimend effect, ideaal voor kleine kamers. Om deze reden noemt men witte plinten ook soms 'schildersplinten'.
Heb je net een nieuwe vloer gelegd of ben je van plan er eentje te (laten) leggen? Vergeet dan zeker niet af te werken met plinten. Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar zorgen wel voor de finishing touch van de ruimte. Ze geven net dat tikkeltje meer aan de afwerking en creëren een mooi geheel.
Moderne plint in 5 RAL kleuren
Het merendeel hiervan is naast de standaard RAL 9010 (Zuiver wit) ook voorgelakt verkrijgbaar in RAL 9001 (Cremewit), RAL 9016 (Verkeerswit), RAL 7016 (Antracietgrijs) en RAL 9005 (Zwart). Check hier de beschikbare kleuren per gewenste maat.
Goedkope plinten kopen doe je bij Kwantum!
Wanneer je een nieuwe vloer koopt dan mogen bijpassende plinten zeker niet ontbreken bij de afwerking van je vloer.
Zwarte plinten geven een moderne, strakke en een bepaalde chique uitstraling en laten zich uitstekend combineren met zowel lichte als donkeren muren. Naast de zwarte plinten wordt er ook vaak voor zwarte architraven, vensterbanken en raamkozijnen gekozen.
Hoeveel plinten je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte waar jij plinten wil leggen. Je moet de lengte van alle muren opmeten en die optellen, daarbovenop doe je er 10% knip/zaagverlies bij en dan kom je meestal wel goed uit.
De meest efficiënte techniek is om ze los te maken met een breed spackmes, dat doorgaans gebruikt wordt voor het bepleisteren van muren. Daarbij tik je het mes voorzichtig met een hamer tussen de plint en de muur. Schuif zo stukje per stukje op tot de plint loskomt van de muur.
Een plakplint wordt tegen de muur geplaats en op het laminaat geplakt. Een muurplint is beter dan een plakplint omdat de vloer helemaal vrij kan bewegen onder de plint die tegen de muur is bevestigd.
Plinten verwijderen. Hoge gespijkerde plinten verwijder je door een schroevendraaier achter de plint te slaan en met een koevoet te wrikken. Gelijmde plinten verwijder je door een plamuurmes tussen de plint en de muur te slaan of gebruik een oscillerende multitool om de plint los te maken.