Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
Wanneer je de tafel netjes hebt opgeschuurd, moet je deze eerst stofvrij maken, dit kun je het beste doen met een droge doek. Als de tafel stofvrij is kun je beginnen met de olie. Drenk de doek flink in de olie en smeer jouw tafel met lange halen in met de olie.
Meubels in de olie zetten
Laat deze laag circa 20 minuten intrekken en wanneer het droog aanvoelt. Brengt u een tweede laag meubelolie op. Een kwartier laten drogen en met een schone droge liefst wat wollige doek de meubels nog even opwrijven en het resultaat is optimaal.
Meubelolie is geschikt voor
Alle glanzende, gelakte houtsoorten en daarmee één van de meest gebruikte onderhoudsmiddelen voor gelakte meubels.
Op deze foto kun je zien hoe diep de olie in het hout trekt. Ik heb alleen de kopse kant geverfd. De olie trekt in een paar minuten 1,5 tot 2,5 centimeter het hout in. Behandel je een plank van twee kanten, dan zal de olie dus overal in het hout komen.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.
Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren. Het voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Je kunt lijnolie het beste verdunnen met wat terpentine en het vervolgens in een dunne laag aanbrengen. Daarna met een droge pluis en een stofvrije doek nawrijven.
Abboneer je op onze nieuwsbrief!
Dus verf nooit over olie. Ligt de olie op lak dan kan je het verwijderen door goed en dan bedoel ik heel erg goed te ontvetten. Is het ruw hout en de olie is in het hout getrokken dan kan je er niet overheen verven. De olie zal op de verf gaan drijven.
Ook voor het aanbrengen van voorstrijk, impregneer, grote vlakken carbeauleum of douglas-olie is de blokwitter een veel gebruikte kwast. Als je je afvraagt welke kwast voor grondverf bruikbaar is, kies je met een blokkwast ook het juiste materiaal.
Wij raden aan om de schutting 1 keer per jaar te voorzien van een nieuwe, dunne laag olie. Hardhout olie met een kleur heeft dit nadeel niet. Een behandeling eens in de 2 jaar zal bij een gekleurde olie voldoende zijn.
Het hout is pas beschermd als het verzadigd is, dit betekent dat in extreme gevallen zelfs een 3e laag nodig kan zijn. Wanneer het oppervlak onvoldoende droog gewreven wordt dan vormen de olieresten een klevende, glanzende laag.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Geolied hout
Kenmerken: meestal lichtgeel/bruin van kleur, natuurlijke uitstraling van het hout, matig glad aanvoelend, kleine oneffenheden in het hout licht voelbaar.
Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
U kunt eikenhout behandelen op drie manieren: door te oliën, beitsen of verven. Als u eikenhout gaat gebruiken voor buitentoepassingen, kunt u het hout het beste behandelen met beits. Door beits wordt het hout beschermd tegen UV-straling, waardoor het materiaal minder snel verkleurt. Daarnaast is beits vochtregulerend.