Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Gezondheid van de maag: Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat capsaïcine de zuurproductie in de maag remt, wat kan helpen maagzweren te voorkomen. Gezondheid van de darmen: Misschien verrassend genoeg kunnen pittige voedingsmiddelen een kalmerend, ontstekingsremmend effect hebben op de darmen en het microbioom verbeteren .
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken.De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Pittig eten
Pittig eten met hete pepers is een andere oorzaak van diarree. Capsaïcine is de stof die chilipepers pittig laat smaken . Het is een krachtige chemische stof die de maag- en darmwand kan irriteren. Het vermijden van eten met veel capsaïcine kan helpen de symptomen en frequentie van diarree te verminderen.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Ondanks dat men denkt dat hete pepers slecht zijn voor de darmen helpt het juist heel erg met de spijsvertering, het is namelijk een anti-irritant waardoor het helpt bij o.a. maagzuur en omdat pepers veel anti-oxidanten bevatten helpen deze wanneer je maag en darmen overstuur zijn.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
3 Hoe blus je te pittig eten? In ieder geval niet met water! Water doet capsaïcine nog meer verspreiden in je mond. Melk is een beter idee: de in melk aanwezige caseïne maakt de capsaïcine los en helpt die zo weg te spoelen.
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
Eet je twee of drie dagen achter elkaar pittig voedsel? Dan krijg je last van rectale overgevoeligheid –die brandende pijn en meerdere tripjes naar het watercloset. Wanneer je drie weken of langer achter elkaar pittig eet, verdwijnt dat gevoel langzaam maar zeker. Zo heb je niet langer last van overgevoeligheid.
Pittig voedsel bestaat vaker uit vlees dan uit groenten, en de consumptie van pittig voedsel kan de vleesconsumptie verhogen, waardoor het risico op overgewicht/obesitas toeneemt [46]. Bovendien kan de inname van pittig voedsel de behoefte aan zoetigheid vergroten, wat leidt tot aanzienlijke gewichtstoename [39].
Pittig is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat regelmatig pittig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat capsaïcine het bloed dunner maakt, waardoor het makkelijker door de vaten stroomt. Ook zou capsaïcine helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen.
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Onderzoek toont aan dat het eten van chilipepers je metabolisme kan stimuleren en zwellingen kan verminderen.Dit kan je helpen om af te vallen, inclusief het verbranden van buikvet . Hoewel het eten van chilipepers alleen waarschijnlijk geen groot verschil zal maken, kan het helpen in combinatie met lichaamsbeweging en een gezond dieet.
Erg pittig eten kan wel wat klachten veroorzaken, zoals: buikpijn, krampen, hoofdpijn of overgeven. Maar dat heeft waarschijnlijk meer met genen én gewenning te maken. Ieder lichaam reageert namelijk anders op capsaïcine.
Als je van pittig eten houdt, is er veelbelovend onderzoek dat aantoont dat specerijen en pepers die de stof capsaïcine bevatten, je gezondheid ten goede kunnen komen. Dit omvat het verbeteren van je darmmicrobioom, mogelijk het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van goede cholesterolwaarden en zelfs het versnellen van je metabolisme.
Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af.Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
Pittig voedsel in je lichaam
Raar maar waar: het laatste gedeelte van je verteringsstelsel bestaat uit cellen die heel erg lijken op de cellen uit je keel en mond. Hierdoor is het branderige gevoel dat je krijgt als je pittig eten eet, in je mond hetzelfde als in je anus.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt.Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.