De herkomst van het ras Pink Lady vindt zijn oorsprong in Australië. Deze appels zijn jaarrond beschikbaar uit onder meer Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.
Geregistreerd handelsmerk
Het ras Pink Lady is eigendom van en valt onder de licentie van het Department of Agriculture and Food, Western Australia (DAFWA), dat in tal van landen Plant Breeders' Rights heeft. Daarom wordt Pink Lady een clubras genoemd.
Waarom zijn Pink Lady® appels vaak duurder dan andere appels ? Pink Lady® vraagt een grotere investering van de fruittelers dan andere variëteiten wat betreft de tijd en opleiding van het personeel. Pink Lady® is de eerste appel die in bloei staat en de laatste die wordt geoogst.
Pink Lady. Pink Lady is er eentje waar je oog opvalt en waar je direct je tanden in wilt zetten. Het is een volzoet handappeltje, met hard, stevig en knapperig vruchtvlees. In 1973 had de Australische onderzoeker John Cripps het idee om een Golden Delicious en een Lady Williams natuurlijk te kruisen.
Ja! Pink Lady® biedt u een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine C, vezels voor de spijsvertering, antioxidanten om de huidveroudering te bestrijden, 80% water voor de hydratering en suiker voor de energie.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Ze worden vooral geproduceerd in Australië, maar groeien ook in Nieuw-Zeeland, Chili, Canada, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten sinds het einde van de jaren 1990. De Pink Lady appels zijn vooral erg populair in het Verenigd Koninkrijk.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. De Nederlandse Elstar is van september tot en met juni verkrijgbaar.
Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Elstar. Elstar is een populaire appelsoort die je herkent aan de gele schil met rode blos. Deze appel smaakt lichtzoet en is knapperig en sappig tegelijk.
Kanzi is net als Junami een clubras.De naam betekent 'verborgen schat' in het Swahili. Het is een kruising tussen de bekende appelsoorten Braeburn en Gala.
De appel van het ras Jazz is van oorsprong afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt momenteel ook geteeld in Frankrijk, de Verenigde Staten en Engeland.
De Kanzi® is ontstaan uit een kruising van de Gala en de Braeburn. Appels zijn ook de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De voornaamste leverancier van appels aan Nederland is Chili. Ook Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn belangrijke overzeese handelspartners. Binnen de EU zijn dat vooral Duitsland, België en Frankrijk. Voorbeelden van appelrassen die werden geïmporteerd zijn Fuji, Royal Gala, Braeburn en Pink Lady.
De Delcorf is begin jaren 50 ontdekt in Frankrijk op de Delbare Kwekerij. Hij wordt voornamelijk in Frankrijk, Belgie en Nederland gekweekt voor binnenlands gebruik. Wanneer is de Delcorf verkrijgbaar: De Delcorf wordt van eind Augustus tot half September geoogst.
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Er zijn veel verschillende appelsoorten
De meeste mensen kennen de bekendste soorten in Nederland wel, zoals Elstar, Pink Lady, Golden Delicious en Granny Smith. Er zijn er echter nog veel meer. Zo zijn er duizenden verschillende appelrassen. En er komen er ook nog steeds meer bij.
Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels.
De Kanzi appel is een knapperige appel met een zoetzure smaak.