's Ochtends vroeg is in het binnenland dus het meest ideale tijdstip om erop uit te gaan.Ook de avond is echter een goed tijdstip. Dan gaan de vogels de nacht in en zullen ze energie tanken. Veel vogels worden vlak voor zonsondergang nog even actief.
Je kunt vogels het beste in de ochtend of in de avond fotograferen. Deze tijden zijn ze het meest actief met het zoeken naar voedsel, territorium verdedigen, zingen enz. Daarnaast is het vaak rustiger met mensen (die de vogels kunnen verjagen) en het licht is extra mooi.
's Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
De groenpootruiter, zwarte ruiter, grutto's, kluten en witgatjes komen weer deze kant op en worden weer steeds frequenter gezien. De bruine kiekendief komt weer terug, de lepelaar is onderweg en half maart kunnen we de eerste blauwborsten ook weer terugvinden. Ook de kleine mantelmeeuw komt weer terug om te broeden.
De oeverzwaluw, boerenzwaluw, blauwborst, grutto, tjiftjaf, zomertaling, zwartkop, kleine plevier en zwartkopmeeuw zijn de eerste trekvogels die terugkeren. Maak kennis met onze lentevogels.
Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen. Die vangen veel licht. Daarna haken steeds meer vogels aan, waarna rond zonsopgang de zangpiek is met de meeste soorten en de hoogste activiteit.
Kies bij twijfel voor een 8x vergroting, dat kijkt rustiger. Een allround kijker heeft een hogere lichtopbrengst; modellen met een objectiefdiameter van 40mm of meer (bijvoorbeeld een 8x42) zijn ideaal om naar vogels en natuur te kijken, ook in donkerdere omstandigheden.
'Warblr' is een app voor Android en iOS die vogels automatisch herkent aan hun lied. De manier waarop het werkt? Heel logisch. Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord.
Voor het spotten van vogels, wild of vliegtuigen is een spotting scope zeer geschikt. Een spotting scope wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope biedt grotere vergrotingen dan verrekijkers. Soms wel tot maar lieftst 70x.
Van alle grutto's broedt 85% in Nederland. Ons typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. "De grutto is daarom terecht de Nationale Vogel", zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland.
Fotografeer in diafragma voorkeur (A of Av) en let vervolgens goed op je sluitertijd. Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen de 1/60 en 1/250 voldoende. Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000. Hierop baseer je het diafragma en de ISO.
Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto's te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen.
Het hangt een beetje van de situatie af, maar over het algemeen prefereren wij de 8x42 boven de 10x42. Een 8x42 verrekijker kijkt rustiger en geeft iets meer overzicht. Daarnaast is het beeld iets helderder. Spelen trillingen geen rol en zijn de lichtomstandigheden gunstig, dan is een 10x42 ook een uitstekende keuze.
Bij de dakkant verrekijkers zitten de lenzen in een rechte lijn waardoor de verrekijker compacter, sterker, maar ook duurder om te maken is. Porro verrekijkers werken met een prisma waardoor het licht met een knik door de verrekijker heen gaat. Hierdoor zijn deze kijkers wat groter maar ook gemakkelijker om te maken.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Dat vogels 's ochtends zingen en niet op een ander moment van de dag, is overigens ook een kwestie van efficiënt timemanagement. 's Ochtends heeft een vogel namelijk nog niet veel anders te doen. Het is dan nog te donker om voedsel te zoeken. Oftewel: een prima tijd om te zingen.
Veel vogels zoals merels,zanglijsters,huismussen, boomkruipers, boomklevers en mezen zoeken een veilige plaats om te zitten en rond te kijken en doen dat graag in bomen. Ze zijn ook altijd op zoek naar voedsel en een heel aantal bomen en heesters voorzien daarin.
In de bossen begint een aantal soorten dus al met zingen. Koolmees, zwarte mees, merel, bosuil en natuurlijk de verschillende soorten spechten, hoewel je bij spechten niet van zingen kunt spreken.
Dit eerste Waddeneiland mag je met recht hét vogeleiland van Nederland noemen. De waddennatuur staat het hele jaar rond garant voor duizenden en duizenden vogels. Steltlopers in de eerste plaats, maar tijdens de najaarstrek ook ontelbaar veel zangvogels.