Chocoladepasta heeft een gezondsheidswaarde van 4.4 en pindakaas heeft nog een gezondheidswaarde van 6.2. Beide nog niet erg gezond. Maar om je vraag te beantwoorden is Pindakaas dus gezonder dan Chocoladepasta.
Een pot pindakaas kost in kiloprijs evenveel als een pot choco, toch is het veel voedzamer omdat er meer eiwitten en gezonde vetten in zitten en meestal geen toegevoegde suikers.
Pindakaas is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten, terwijl chocolade antioxidanten bevat en een bron van flavonoïden kan zijn . Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zowel pindakaas als chocolade veel calorieën en suiker kunnen bevatten, dus het is het beste om ze met mate te consumeren.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Pindakaas is een voedingsrijk voedingsmiddel dat gezonde vetten en verschillende vitaminen en mineralen levert . Het is ook energierijk en een portie van 2 eetlepels bevat iets meer dan 7 gram proteïne. Volledig natuurlijke pindakaas bevat meestal alleen gemalen pinda's, mogelijk met een beetje zout. Dit zijn de gezondste opties.
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas?Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
Verschillende gezondheidsexperts raden aan om 's avonds pindakaas te eten om spieropbouw te stimuleren, de bloedsuikerspiegel te normaliseren en de slaapkwaliteit te verbeteren vanwege het uitstekende voedingsprofiel. Pindakaas is een vullende snack die ideaal is voor het slapengaan.
Niet te veel
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Eiwitten en goede vetten uit pindakaas kunnen ervoor zorgen dat u zich langer verzadigd voelt en helpen bij gewichtstoename. Suiker en calorieën in chocolade kunnen gewichtstoename veroorzaken als u ze in overmaat inneemt. Chocoladepindakaas kan echter een smakelijk en gezond onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet als u het met mate gebruikt .
De nootachtigheid van de pindakaas voegt diepte en complexiteit toe aan de zoetheid van de chocolade, wat een perfecte balans creëert tussen hartig en zoet . De romigheid van de pindakaas biedt ook een zacht contrast met de rijke, fluweelzachte textuur van de pure chocolade, wat elke hap een werkelijk luxueuze ervaring maakt.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Het is met name populair als broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland en in mindere mate in Suriname (vooral een scherpere variant) en Duitsland. In de Verenigde Staten moet pindakaas wettelijk ten minste 90% pinda's bevatten.
Door pindakaas te combineren met toast, warme ontbijtgranen en muffins, kun je de voedingswaarde van die voedingsmiddelen verhogen door eiwitten, goede vetten en vitaminen en mineralen toe te voegen . En er is nog een extra voordeel: je ontbijt smaakt ineens veel beter [1]. Door pindakaas toe te voegen aan je ontbijt, voeg je plantaardige eiwitten toe.
Slechts één eetlepel pindakaas bevat vier gram proteïne, wat het een goede bron van proteïne maakt voor het opbouwen van spieren . Pindakaas is ook een goede bron van enkelvoudig onverzadigd vet en antioxidanten, evenals vitaminen en mineralen die uw lichaam helpen gezond te blijven en goed te functioneren.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
PINDAKAAS EN AFVALLEN
Wil je afvallen? Dan raden we aan niet al te veel pindakaas te eten. De koolhydraten in pinda's (en dus in pindakaas) laten je lichaam namelijk insuline aanmaken, waardoor je sneller suikers in je bloedstroom opslaat als reserve-energie.
Is Jif of Skippy pindakaas gezond? Jif en Skippy pindakaas passen beide in een uitgebalanceerd dieet . Net als andere merken zijn deze pindakaassoorten een goede bron van eiwitten, vet en vezels. Wanneer mogelijk is het echter het beste om te kiezen voor pindakaassoorten die minder ingrediënten bevatten en vrij zijn van toegevoegde suikers.
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
Met bovenstaande uitleg wordt duidelijk dat Nutella een soort hazelnootpasta is. Een zoete variant, die door de cacao doet denken aan chocoladepasta.
Alleen: Boerinneke scoort opvallend slecht."Maar 't is wel de minst ongezonde van de vijf.Hun choco bevat maar 37 gram suiker in plaats van gemiddeld 50 gram per 100 gram. En ook het vetgehalte ligt een pak lager: 27 gram in plaats van gemiddeld 37 gram bij de concurrentie."