Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven.
Piekeren kan leiden tot een angststoornis
Piekeren heeft betrekking op angst en onzekerheid, gerelateerd aan piekeren de toekomstgerichte keuzes die je moet maken. Mensen die veel piekeren kunnen niet goed een besluit nemen. Ze zijn bang voor een mogelijke negatieve uitkomst.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Deze stoornis is vaak goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie en/of medicatie. Samen met jou wordt gekozen wat voor jou de beste behandelmethode is. In de therapie leer je minder te piekeren door je gedachten bij te stellen. Dankzij de therapie worden niet helpende gedachten omgezet in helpende gedachten.
De bedoeling van de meeste mensen die piekeren is waarschijnlijk om hun gedachten op een rijtje te zetten. Of om zichzelf voor te bereiden op een situatie. Maar niets is minder waar: piekeren leidt niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Veel piekeren kan leiden tot stress, angst en somberheid.
Piekeren en stress
Vaak leidt een gebeurtenis of probleem zelf niet tot stress, maar de manier waarop je ermee omgaat. Dus door er veel over te piekeren blijf je hangen in negatieve gevoelens en gedachten en raak je gestrest.
Om dat tegen te gaan kunt u kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) slikken, zoals diazepam of oxazepam. Deze middelen werken versuffend en verslavend. Gebruik ze daarom maximaal 1 tot 2 weken.
Deze vorm van piekeren noemen we een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Bij een gegeneraliseerde angststoornis werkt cognitieve gedragstherapie goed.
Dit is minder onschuldig: we weten vanuit onderzoek dat overmatig negatief gepieker kan leiden tot een grotere kans op het ontwikkelen van verschillende mentale problemen waaronder depressie, angst, psychose en slapeloosheid. Piekeren is ook gelinkt aan slaapproblemen en lichamelijke klachten.
Te veel piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op het functioneren van je lichaam. "Al van lichte stress kun je een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid krijgen." Dat piekeren psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, is bekend.
Kun je genezen van een angststoornis? Dat kan zeker! Een angststoornis is vaak te genezen door middel van een psychologische behandeling. De meest gebruikte behandelmethode is cognitieve gedragstherapie (CGT), maar er zijn meerdere behandelvormen mogelijk.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Oorzaken piekeren
Een gegeneraliseerde angststoornis is voor een deel erfelijk. Dezelfde erfelijk aanleg speelt ook een rol in de ontwikkeling van een depressie.
Piekeren is dus tot op zekere hoogte een normaal proces. Het helpt je om na te denken over je fouten zodat je ze in de toekomst kunt vermijden, of om potentiële bedreigingen te zien en daarop te anticiperen. Maar het kan wel uit de hand lopen.
Piekeren is vaak een gevolg van een emotie die is aangeraakt en waar je in zekere mate niet direct mee geconfronteerd wilt worden. Door dan in gepieker te schieten, geeft dit je een gevoel dat je controle kunt uitoefenen op de situatie.
Je kunt je aandacht verleggen.
Breng je aandacht bijvoorbeeld naar de ademhaling, of naar geluid, en focus daar sterk op. Zo vult je aandacht en je werkgeheugen zich grotendeels met de zintuiglijke gewaarwording van je focus, zodat de geest iets te doen krijgt, en het gedachten wat kan vertragen.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Niet kunnen slapen door piekeren is een vervelend probleem, maar er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen. Maak een lijstje, houd een dagboek bij, mediteer, verminder je cafeïne- en alcoholconsumptie, zorg voor een rustige slaapkamer en ga op vaste tijden naar bed.