Gezonde eigenschappen van peterselie:Werkt vochtafdrijvend en stimuleert het lichaam afvalstoffen af te voeren. Ook helpt het nierstenen te voorkomen; Balanceert de hormoonhuishouding en suikerspiegel; Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en provitamine A.
Peterselie is zeer rijk aan vitamine K, wat helpt in de ondersteuning voor sterke en gezonde botten. Het zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen en dat je minder calcium uitplast. Ook helpt deze vitamine bij de aanmaak van bepaalde eiwitten in je botten.
Hoeveel peterselie moet ik dagelijks eten? Peterselie kan rauw worden gegeten en is veilig om in grote hoeveelheden te consumeren. Het kan zelfs als medicijn worden gebruikt om bepaalde aandoeningen te behandelen. Het bevat grote hoeveelheden vitamine K, wat helpt bij het stollen van het bloed.
Kruiden geven niet alleen smaak aan een gerecht, maar maken een maaltijd ook beter verteerbaar. Dit gaat het laten van winden tegen. Gebruik daarom koriander, anijs, kamille, peterselie, rozemarijn, citroenmelisse, venkel, kummel of groene munt in of bij je eten. Ook lekker: trek er een kruidenthee van.
Peterselie als geneeskruid
Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ons immuunsysteem te versterken. Peterselie staat erom bekend dat het helpt om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.
Medicinale toepassingen van peterselie
Met name de vrucht en wortel van peterselie worden medicinaal en cosmetisch gebruikt. Beide zijn rijk aan etherische oliën die sterk diuretisch werken en daardoor bij oedeem, het vasthouden van vocht, reumatische aandoeningen en hoge bloeddruk ingezet kunnen worden.
Gezonde eigenschappen van peterselie:
Werkt verzachtend bij brandend maagzuur; Werkt vochtafdrijvend en stimuleert het lichaam afvalstoffen af te voeren.
Het eten van extreem grote hoeveelheden peterselie kan leiden tot lever- of nierproblemen.
Peterselie bevat veel bètacaroteen. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A.Deze vitamine is onder andere belangrijk voor de goede werking van je ogen en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines B2, B11, C en K zijn allemaal volop in de peterselie te vinden.
Bladpeterselie gebruik je als ingrediënt van gerechten, terwijl krulpeterselie als garnering gebruikt wordt. Verse peterselieblaadjes kun je bijvoegen bij bijvoorbeeld vis en aardappels. Bij groenten als wortels, doperwten, sperziebonen en bloemkool past peterselie ook goed. Of gebruik het kruid bij rauwkost.
Stelen van zachte kruiden hebben dezelfde smaak als de bladeren. Denk hierbij aan basilicum, peterselie, koriander, dille en bieslook. De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen.
Bladpeterselie bevat de stof apigenine. Deze stof zou de groei van tumoren kunnen afremmen. Dit blijkt uit bepaalde studies, maar is er nog meer onderzoek nodig. Alsof dat nog niet genoeg is, is peterselie ook nog rijk aan antioxidanten en beschermt het je botten en nieren.
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Peterselie, een geliefd keukenkruid. Een tweejarig kruid dat graag op een halfschaduwrijke met humusrijke grond staat. De blaadjes kun je gebruiken voor soepen, vlees-, vis- en eiergerechten, kaas- en aardappelbereidingen, salades.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Rozemarijnolie. Rozemarijn is een kruid die veel antioxidanten en antibacteriële eigenschappen bezit. Deze antioxidanten helpen om rimpels te voorkomen en de elasticiteit van de huid te behouden.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Bekend is bijvoorbeeld dat peterselie werkt tegen een slechte adem. Dat komt niet alleen door de frisse smaak maar ook door diverse antibacteriële stoffen die erin zitten. Een kopje peterselie thee is dus een goed idee voor een goede adem en een goede mondgezondheid.
Probeer eens een snufje over zalm te strooien als deze bijna klaar is, en sprenkel er als laatste wat citroensap overheen. Peterselie smaakt ook heerlijk in couscous, salades en omeletten en vormt een goede combinatie met munt.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Gedroogd peterselieblad kent diverse voordelen voor je gezondheid.Zo is het een bron van provitamine A en vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en heeft een goede invloed op je immuunsysteem. Ook is het kruid rijk aan vitamine K, die bijdraagt aan de sterkte en gezondheid van je botten.