Het kan tevens een negatieve invloed hebben op het cognitief functioneren. Wat een puber dan merkt, is dat zijn geheugen hapert en het plannen van taken hem moeizaam af gaat. Aandachts- en concentratieproblemen staan zijn leerprestaties in de weg. Daarnaast kan drinken tijdens de puberteit leiden tot een groeistoornis.
Drink je meer dan 4 of 5 glazen binnen een paar uur, dan noemen we dat binge-drinken. Alcohol kan juist als je jong bent schadelijk zijn: Je hebt kans op schade aan je hersenen, ruzies, verkeersongelukken of een verslaving. Als je nog geen 18 jaar bent, drink dan geen alcohol.
Invloed op je lichaam
In de puberteit groeien je botten en spieren in een versneld tempo. Alcohol verstoort dit. Het verlaagt onder meer het groeihormoon. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit.
Wekelijks alcoholgebruik is op een leeftijd van vijftien jaar schadelijk voor de lichamelijke ontwikkeling. Alcohol staat bekend om het effect op de lever maar het effect op de hersenen is groter.
De hersenen, het zenuwstelsel en de organen zijn kwetsbaarder voor de schadelijke inwerking van alcohol. De hersenen blijven in ontwikkeling tot ongeveer 23-24 jaar. Zeer veel drinken vanaf jonge leeftijd kan onherstelbare schade toebrengen. Als je nog niet volgroeid bent, dan is je lever kleiner.
Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Behandeling. Wanneer een klein kind alcohol gedronken heeft, geef je het kind iets gesuikerd te drinken (bvb. grenadine, limonade maar geen “light” drank). Daarna neem je best zo snel mogelijk contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).
Alcohol is slecht voor je hersenen. Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken, halen slechtere cijfers op school. Schade aan het lichaam. Veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigen. Ook wordt de kans op kanker groter.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Beginnend bestuurder
Zij mogen niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als beginnend bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 1 glas bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een half glas bier, wijn of andere drank drinken.
Webshops van supermarkten en slijterijen, maar ook websites voor thuisbezorgen van maaltijden bieden online drank aan. Ook al moet je vaak een geboortedatum invullen bij het bestellen, de koerier checkt je leeftijd niet. Gemeenten op hun beurt controleren de webwinkels amper op handhaving van de regels.
in onze cultuur wordt het drinken van alcohol gekoppeld aan 'gezelligheid'. Veel mensen gaan drinken om 'gezellig' mee te doen. sommige mensen vinden de smaak van alcohol lekker. sommige mensen vinden het gevoel dat je krijgt na een paar glazen alcohol prettig.
Het meest komt dit met 42 procent onder de 16-jarigen voor. De afgelopen 20 jaar is het percentage 12- tot en met 16-jarige drinkers drastisch omlaag gegaan. In 1999 ging het om bijna 72 procent van de scholieren die ooit gedronken had. In 2019 gaat het om bijna 47 procent.
De frequentie en de hoeveelheid van alcoholgebruik neemt toe met de leeftijd. 16 jaar is daarbij de scharnierleeftijd. Terwijl 41% van de 12-14-jarigen ooit al alcohol dronk, verdubbelt dit tot 80% bij de 15-16-jarigen. Maar zeker ook het vermelden waard is dat 10% van de 17-18-jarigen nog nooit alcohol dronk.
- Als je al op je zestiende begint met drinken, heb je ook eerder en sneller kans op geheugenverlies, of een andere hersenziekte, zoals schizofrenie. - In sommige gevallen gebeurt het dat leerlingen 's maandags met een kater op school komen, of gewoon niet naar school gaan.
Wanneer je stopt met alcohol te drinken, kan de schade in je lichaam herstellen. Het herstel van je lichaam na stoppen met alcohol duurt dagen tot jaren. Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.