De haring wordt korte tijd gerijpt in zout, waardoor het vlees lichtjes gaart, maar in vergelijking met in azijn opgelegde haring nog bijna rauw is. Voor de haring in een zoutpekel gaat, wordt hij eerst 'gekaakt': ontdaan van kieuwen en ingewanden, zodat de vis niet gaat rotten.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Zo bevat deze vis een flinke lading B-vitamines, precies zoals je van dierlijke producten zou verwachten. B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor het zenuwstelsel, en B6 speelt een essentiële rol in de spijsvertering. Daarnaast stimuleren alle B-vitamines de energievoorziening. Haring bevat ook veel vitamine D.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Het woord zegt het eigenlijk al, op zee wordt bij de haring de ingewanden en kieuwen verwijderd behalve de alvleesklier. Deze zorgt ervoor dat de haring wordt gefermenteerd en hierdoor enzymen zijn specifieke smaak heeft.
Een haringworm is een parasiet die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. De parasiet kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten, zoals makreel, sprot, tonijn en wilde zalm. In gekweekte zalm komt de haringworm niet voor.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Wat zijn maatjes eigenlijk? Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager.
Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Ja, als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten. Het is advies is om twee keer per week vis te eten: een keer kies je voor vette vis (zoals haring, zalm en forel) en een keer voor magere vis (zoals tilapia en schol).
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Dat we de vis echter met een uitje eten is niet voor niets; toen we nog in een tijd leefden dat er geen koelkasten bestonden, werd de ui bij de haring geserveerd om de eventuele bedorven smaak ervan te maskeren.
Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd.
Alleen in landen als Japan, waar hygiëne zeer hoog in het vaandel staat, kun je sushi of sashimi (rauwe vis) eten.
Bij de visserij op maatjesharing wordt de haring vers aangeland en daar gekaakt, gepekeld en vervolgens ingevroren. Het invriezen van haring is wettelijk verplicht om de mogelijke aanwezige haringworm onschadelijk te maken.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Hoe herken ik een goed maatje? “Een vers maatje moet glanzen en dus vet lijken”, verduidelijkt Vera. “Het moet ook een rode kleur hebben aan de buik waar de graat heeft gezeten.
Maatjes zijn lekker én gezond! Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus 'maatjesharing'. Deze naam komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring' omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden 'maagdelijke en haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.