De familie van Sterns bestaat wereldwijd uit 39 soorten, waarvan er 9 besproken worden op deze website.
Sterns leven over het algemeen behoorlijk lang, zoals de meeste zeevogels. Van verscheidene soorten is bekend dat ze meer dan 30 jaar oud kunnen worden.
Voedsel. Vis, vooral zandspiering, haring en sprot.
Noordse sterns eten zoutwatervis (haring, zandspiering, sprot en stekelbaars) in grootte variërend tussen 2 en 15 cm. Visbroed, zoals jonge haring is daarin van belang. De noordse stern eet ook garnalen en kleine krabben; in vergelijking met visdief vormen deze prooien een groter aandeel van het menu.
Met de lente is ook de noordse stern weer in Nederland aangekomen. Ieder jaar pendelt deze migratiekampioen tussen de Zuidpool en ons land op en neer en legt daarbij zo'n 90.000 kilometer af!
De gierzwaluw is de vogelsoort die veruit het langst onafgebroken door de lucht kan zweven. Onderzoekers aan de Universiteit van Lund hebben aangetoond dat de dieren maar liefst 10 maanden aan één stuk kunnen vliegen, zonder tussenlanding om pakweg te rusten of zich voort te planten.
Hebben Noordse sternen natuurlijke vijanden? Eieren, kuikens en volwassen noordse sterns die op de grond nestelen, zijn kwetsbaar voor vossen, katten en grote vogels zoals jagers, meeuwen en stormvogels.
Rüppells gier (Gyps rueppellii) is een vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae). De soort komt voor in Afrika. De Rüppells gier is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte.
Op volle zee zie je jan-van-genten, Noordse stormvogels, alkachtigen en drieteenmeeuwen. De meeste zeevogels broeden op rotskusten, in Schotland, Noord-Engeland, Noorwegen en het Duitse eilandje Helgoland. Soms broeden ze op boorplatforms. In de winter verspreiden ze zich over de Noordzee, op jacht naar vis.
Voorbeelden hiervan zijn de papegaaiduiker, zeekoet en alk. Zij hebben korte vleugels, niet ideaal voor het vliegen door de lucht, maar wel heel bruikbaar bij het duiken. De ultieme onderwatervlieger is de pinguïn; die heeft zelfs het vermogen tot vliegen in de lucht verloren.
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
Dieren die het langst leven
De brughagedis mag je wel als huisdier houden, deze wordt gemiddeld 80 jaar oud. Maar ze kunnen ook wel 100 jaar en in sommige gevallen zelfs 150 jaar worden. De rode zee-egel kan een leeftijd van 200 jaar bereiken. Hanako was een koikapper die een leeftijd van 226 jaar bereikte.
De Noordse Stern vliegt daarom acht maanden per jaar. Noordse sterns zijn middelgroot. Ze zijn 33 tot 36 centimeter lang met een spanwijdte van 76 tot 85 cm .
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit! Dat is toch fantastisch. Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).
Omdat vogels geen tanden hebben moeten ze het eten in zijn geheel doorslikken. Het voedsel wordt onderweg door het spijsverteringskanaal opgeslagen in de krop. Hierna gaat het door twee delen van de maag; de eerste is de kliermaag, de tweede is de spiermaag.
Deze ganzen leggen de 3000 km lange reis in slechts 5 dagen af. Dat ze zo snel kunnen, was een grote verrassing voor ons. Maar welke ganzen doen dat nou het beste?
Deze vogel is daarmee de nieuwe recordhouder langeafstandvliegen. Een noordse stern die in de zomer van 2011 in een kolonie in Groningen werd 'geloggerd' blijkt een jaar later meer dan 90.000 kilometer te hebben gevlogen: via Nieuw-Zeeland naar de Zuidpool en weer terug.
Gierzwaluwen doen het allemaal in de lucht. Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek uit Zweden kunnen de vogels tien maanden achterelkaar vliegen, zonder te landen. Geen enkele andere vogel blijft zo lang in de lucht.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Helaas nemen duiven die taak voor ze waar. Wat eten betreft mogen het vliegende ratten lijken, qua poepen zijn het vliegende honden. Omdat poep en plas bij duiven tegelijkertijd uit dezelfde opening komen, bombarderen ze je met een tweecomponentenproduct dat door elke hoed of jas bijt.
De noordse stern is de kampioen van alle trekvogels. Jaarlijks vliegt hij tussen de 59.500 en 81.600 kilometer. Hij reist verder dan elk ander dier op aarde en is het enige dier dat op de Noordpool én de Zuidpool komt. De vogels vliegen van de Noordpool naar de Zuidpool.
Wat is het snelste dier ter wereld? Juist: de slechtvalk. Die kan een topsnelheid ontwikkelen van meer dan 350 kilometer per uur. Zo snel als Max Verstappen.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
De hoogst vliegende vogel is waarschijnlijk de Indische gans. De meeste vogels vliegen in hun leven niet hoger dan 150 meter.
De Turritopsis dohrnii, de onsterfelijke kwal is een dier waarvan je zou kunnen zeggen dat het werkelijk onsterfelijk is. Volgens National Geographic heeft het dier de mogelijkheid de ouderdom om te draaien. Als de kwal gewond raakt of ziek begint te worden dan gaat het dier drie dagen in een poliep status.