PE is een veelgebruikt materiaalsoort voor partytenten dat lijkt op geweven plastic. Deze stof wordt gebruikt voor plastic zakken, flesjes, verpakkingen e.d. De zeilen van ons PE partytenten wegen 200 gram per m² en zijn bestendig tegen UV licht, waterdicht en relatief sterk.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is.
Partytenten met PVC zeilen
Onze PVC partytent zeilen wegen van 500 tot 620 gram per m². Ook voor dit materiaal geldt hoe zwaarder, hoe sterker het zeil. De PVC zeilen zijn UV bestendig en 100% waterdicht. Dankzij de sterke 620 grams per m² PVC zeilen is de partytent bestand tegen extreme weersomstandigheden.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Alleen bij zeer hevige regen of hagel is het beter de tent niet te gebruiken in verband met het risico op zakvorming in het dak. Dit geldt voor iedere partytent en heeft niets te maken met de waterdichtheid.
In beginsel wordt polyethyleen vaak gebruikt als een 'hard plastic', maar na het smelten van de korrel is polyethyleen toepasbaar in flexibele producten, zoals kabelmantels, water- en gasleidingen en industriële verpakkingsfolie.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
PE (polyetheen, wordt ook met de oudere term polyethyleen aangeduid) is een plastic dat in allerlei producten zit. Uit PE kan je HDPE en LDPE maken.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) in het kort
Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof, goed voor ongeveer een derde van alle geproduceerde kunststoffen en de helft van alle kunststof verpakkingen.
PE folie en milieu
Polyetheen (PE), Polypropeen (PP) en Polyetheentereftalaat (PET) zijn minder schadelijk. De productie ervan veroorzaakt geen tot weinig vervuiling en bij juiste verbranding ontstaan geen schadelijke stoffen.
Heeft men ooit eens PVC in een zwarte kleur verwerkt, dan denkt men gemakkelijk bij elke zwarte kunststof dat dit ook PVC is. Dit kan bijvoorbeeld ook PE zijn. Indien men dit als PVC verwerkt dan ontstaan er moeilijkheden waarvan dan het materiaal ten onrechte kan worden beschuldigd.
HDPE High Density Polyethyleen
Bestand tegen o.a. zuren, logen, zoutoplossingen, water, alcohol, ether, olie en benzine.
Polypropyleen blijft drijven op water. Een belangrijke eigenschap en 1 van de redenen waarom de meeste koorden van PP zijn gemaakt. Wanneer uw producten licht moeten zijn of op water moeten drijven dan heeft PP zeker de voorkeur. PP is bestand tegen bacteriegroei.
Polyethyleen én polypropyleen zijn zeer goed onderling met elkaar te lijmen met behulp van de 3M Scotchweld lijm. Ook zijn deze kunststoffen goed te lijmen op materialen als aluminium, staal, glas, hout en hard PVC.
Uiteraard voldoen wij aan alle nationale en Europese voorschriften inzake kunststoffen en kunnen je verzekeren dat al onze producten die in België verkocht worden geen hormoonverstorende stoffen bevatten en BPA-vrij zijn.
Polyetheen en polypropeen laten zich niet of nauwelijks verlijmen, ook kit hecht onvoldoende om een blijvende reparatie mee uit te voeren. De juiste reparatie methode is om de scheur diep uit te frezen en vervolgens deze naad dicht te lassen. In de meeste gevallen gebeurd dit door draadlassen.
Zowel LDPE als HDPE zijn polyetheen soorten. Het verschil tussen de twee soorten is dat LDPE wordt gemaakt onder hoge druk, in tegenstelling tot HDPE. LDPE heeft in zijn molecuulstructuur veel meer zijtakken, waardoor LDPE een goede scheursterkte heeft in dwarsrichting.
PE lassen is een veel gebruikte afkorting van het lassen van polyetheen. Wij noemen polyetheen HDPE (hogedichtheidpolyetheen). PE kan zeer goed gelast worden op diverse manieren.
Polyetheen lassen, afgekort ook wel PE lassen genoemd, kan op verschillende manieren worden gedaan. Voor het lassen van buismateriaal is de meest gebruikte manier het spiegellassen. Bij ondergrondse leidingen wordt vooral gebruik gemaakt van de elektromoflastechniek.
Zeer goed bestand tegen zuren, basen, olie, diesel, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen etc.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.