Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen.
Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt.
Effect warme melk psychologisch
Het placebo-effect speelt dus een rol bij het verbeter van de nachtrust. Daarnaast is er nog een psychologisch effect. Veel mensen denken aan vroeger wanneer ze een warme beker melk drinken, hierdoor krijgen ze een goed gevoel. Deze warme herinnering zorgt ervoor dat je je ontspant.
Warme melk voor het slapen ontspant
Nee, dan is het toch beter om een alcoholvrije warme drank te nuttigen voor het slapengaan. Warm drinken helpt je namelijk ontspannen. Hierbij maakt het niet uit of je warme thee, warme chocolademelk of warme melk met anijs of warme melk met honing neemt.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking. Vet kan juist voor maagzuur problemen zorgen, dus daarom magere melk in plaats van (half)volle melk.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Neem bijvoorbeeld anijs. Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen. Ook een kopje kruidenthee, zoals kamille, lindebloesem en ijzerkruid kunnen helpen om lekker ontspannen in slaap te komen.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
Dit type thee bevat enkel planten die al eeuwen bekend staan om hun rustgevende effect. Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.
In een beker melk van 200 milliliter zit 91 milligram tryptofaan. Dat betekent dat je elf bekers achterover moet slaan voordat het goedje effect heeft.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Hoe minder melkproducten een persoon eet, hoe minder lactase het lichaam aanmaakt. Lactose kan daardoor minder, of helemaal niet meer, worden verteerd. Wie dan toch melk drinkt, kan daar last van krijgen. Lactose komt dan namelijk onverteerd in de darm terecht, waar het gaat 'gisten' doordat bacteriën het afbreken.
Vermijd zetmeelrijke voeding (pasta, rijst, aardappelen,…) en te veel suikers. Deze vertragen immers de darmtransit. Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,…
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.