Een vuistregel is dat je 'm altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
In de praktijk zal je moeten kiezen voor een sub met afmetingen die in je woonkamer (mogen) passen. Maar de omvang zou niet de bepalende factor mogen zijn. Onze vuistregel: hoe groter, hoe beter. En ook: hoe solider, hoe beter.
Het maakt dan niet uit of de subwoofer aan de binnenzijde of buitenzijde van je frontspeakers staat maar zorg voor voldoende (minimaal 20cm) afstand van de muur. Deze plaatsing geeft je subwoofer voldoende ruimte van muren en hoeken, en zorgt over het algemeen voor een 'sweet spot' voor lage tonen op de luisterpositie.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Wil je de lage tonen van de sub iets versterken, zet hem dan in de hoek van de kamer. Hierdoor ketsen de lage tonen de woonkamer in. Bij een goede subwoofer zal dit overigens niet nodig zijn. Als het nodig is kun je de subwoofer zelfs achter de bank neerzetten.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Subwoofers zijn tegenwoordig vaak ingebouwd in een soundbar. Dat betekent dat je geen aparte subwoofer meer hoeft aan te sluiten op je soundbar. De subwoofer die je wel los aansluit verspreidt de lage bastonen over de grond door de kamer, waardoor je ze nog beter voelt en ervaart zoals het bedoeld is.
Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
Een subwoofer kan zonder problemen op alle kanten staan. Er zal niets uitzakken; daar is de subwoofer tegen bestand. Pas op het moment dat conusrand (ophanging) gescheurd of deels verpulverd is is het pas slecht om het op een kant te zetten.
Bijvoorbeeld: Gesloten behuizing moet een netto inhoud van 30L krijgen, berekent door middel van simulatiesoftware. Bij gebruik van synthetische dempingswol mag je de inhoud van kist 1,2x kleiner maken: 30:1,2 = 25L.
Dubbele subwoofers verhogen de beschikbare headroom van het systeem aanzienlijk, met een groter dynamisch bereik, minder compressie, minder vervorming en minder kans op overdrive-artefacten. Kortom, met dubbele subwoofers krijgt u schonere, nauwkeurigere lage tonen bij extreme geluidsniveaus.
Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht. Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan.
Aansluiten in een muzieksysteem
Indien per kanaal een actieve subwoofer wordt ingezet is deze parallel aangesloten aan één van de twee stereo luidsprekers. De kabel van de subwoofer wordt verbonden met de plus en de min uitgang van de versterker, net als de luidspreker zelf.
De subwoofer vormt een integraal onderdeel van elke degelijke home cinema opstelling. Dit type luidspreker staat in voor de lage tonen en bas, en zorgt zo voor een extra beleving bij het kijken naar spectaculaire actiefilms. Maar ook in een stereo-opstelling kan een subwoofer voor een meerwaarde zorgen.
Een losse subwoofer kun je zowel draadloos als bedraad aansluiten op je soundbar – afhankelijk van het merk. Sluit je hem bedraad aan, dan gebruik je de meegeleverde kabel om de subwoofer te koppelen aan de soundbar.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Passieve subwoofers zijn subwoofers zonder ingebouwde versterking. Dit betekent dat het signaal volledig versterkt moet worden vanuit de versterker. Passieve subwoofers kunnen ook op de standaard stereo uitgangen worden doorgelust.
Zeker met een sub niet. Een sub moet het liefst zo trillings/resonantie-vrij en solide mogelijk worden opgesteld. In een kast zetten is niet de ideale weg. Zeker niet als dezelfde kast ook je CD/DVD-speler moet herbergen.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.