De airfryer wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor de friteuse omdat snacks die hierin bereid worden ongeveer de helft minder vet bevatten dan die uit de oliefriteuse. Toch hangt het exacte vetgehalte af van factoren zoals de dikte van de frietjes en de versheid van de olie die gebruikt wordt.
Minder vet en meer voedingsstoffen
Die vermindering aan vet zorgt ook dat er een stuk minder calorieën in je friet zitten: per 100 gram liggen er 45 calorieën minder op je bord. Ook blijkt dat de airfryer bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, minder beïnvloedt dan de ouderwetse frituurpan.
Wil je écht een gezondere keuze maken? Kies dan voor het bereiden van verse producten in de Airfryer, zoals verse aardappels waar je zelf patat van snijdt. Zo profiteer je wel van het voordeel dat de Airfryer minder olie gebruikt, wat helpt om calorieën te besparen.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Meer vitamines
Naast frietjes en snacks bereid je ook veel andere ingrediënten in een airfryer. Zo bereid je ook gezonde dingen zoals vis en groente. Deze onbewerkte producten zijn van zichzelf al gezond. Als je deze producten met hete lucht bereidt, blijven voedingsstoffen en vitamines nog beter behouden.
Koken met een airfryer is gezonder dan in de friteuse. Je maaltijd bevat minder calorieën, al moet je de airfryer ook niet elke dag gebruiken. Diëtiste Tanja Callewaert en toxicoloog Jan Tytgat leggen uit waarom.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
De conclusie
Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen. Maar of ovenfriet echt gezonder is? Dat vinden wij van niet! Eet het daarom met mate en niet als vervanging van.
Er is een duidelijk prijsverschil te zien in oven- en Airfryer-friet. Waarin de laatstgenoemde duurder in de schappen ligt. Echter blijkt dat de frieten precies het zelfde proces ondergaan de in de fabriek. Airfryer friet kan dus ook in de oven, en andersom.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
De Greenpan Bistro XL Airfryer met een royale capaciteit van 7,2 liter is jouw antwoord. Met zijn vermogen van 1650W en PFAS-vrije keramische anti-aanbaklaag van Thermolon Volt, zet deze airfryer nieuwe maatstaven voor gezond en heerlijk koken.
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen. Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat u ze in de Airfryer doet.
De vraag die je kunt stellen: “Zijn snacks en friet lekker uit een Airfryer?” Friet en snacks, zoals een frikandel en kroket, zijn zeker lekker uit een Airfryer.
Prestaties: Een van de voordelen van de airfryer is de gelijkmatige warmteverdeling in het frituurmandje, wat betekent dat jouw voedsel bijzonder gelijkmatig en efficiënt gaar wordt. Bovendien is een heteluchtfriteuse minder belastend voor het milieu dan een conventionele friteuse: minder olie; minder vetverwijdering.
Een snack uit de oven is dus niet perse gezonder dan een uit de frituur, vooralsnog niet per dozijn naar binnen werken dus. Wel ruikt je huis wat beter, blijf je niet met hete olie achter en krijg je minder verzadigde vetten binnen. En das zeker fijn!
Gezond(er) koken
Door groente te bereiden in een airfryer gebruik je hete lucht in plaats van olie of vet. Dit zorgt ervoor dat je groente minder toegevoegde vet bevat. Dit resulteert in een maaltijd met minder calorieën en verzadigde toegevoegde vetten.
Voor een gewone bevroren frikandel ligt de bereidingstijd tussen de 6 minuten op 200 ºC en de 11 minuten op 180 ºC, afhankelijk van welk merk frikandellen je koopt. Voor bevroren ovenfrikandellen geldt: 6 minuten op 200 ºC of 8 minuten op 180 ºC. Verwarm voordat je gaat bakken de airfryer eerst voor.
Doe de verse friet in het mandje en bak 10 minuten voor op 120 graden in de voorverwarmde airfryer. Zonder olie. Meng de halfgare friet met de olie in een kom. Doe de frietjes opnieuw in de airfryer en bak ze krokant op 180*C.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Diepvriesfriet is gemaakt van aardappelen met de gunstigste eigenschappen. Diepvriesfriet is dus beter dan verse aardappelen.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
De Inventum GF500HLD, een XXL airfryer, combineert stijl en functionaliteit met zijn roestvrijstalen afwerking en digitaal display. Deze heteluchtfriteuse, bekroond als 'Beste Koop' door de Consumentenbond in oktober 2021 en als 'Best Reviewed' op Kieskeurig.nl in februari 2023, levert uitstekende prestaties.
Koolhydraten: 20,5 gram in de zoete, 16,8 gram in de gewone aardappel. Eiwitten: je vindt 1,1 gram eiwitten in de zoete aardappel en 2 gram in de gewone aardappel.
Koolhydraatarme aardappelen
En hoera: het revolutionaire product, Leon&León genaamd, ligt nu in de schappen. Met 30% minder koolhydraten, calorieën en vet dan andere friet is Leon&León en ook nog eens afkomstig van Nederlandse bodem.
Wie dun beslag in de airfryer bereidt, zal geen goed resultaat krijgen. Denk aan pannenkoeken, vis in een jasje van deeg (voor fish and chips), appelbeignets of traditionele oliebollen. Dit beslag heeft frituurvet nodig om te stollen, de hetelucht van de airfryer doet dit niet.