Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven. Je kan Parmezaanse kaas dus veilig eten als je zwanger bent.
Parmezaanse kaas wordt gemaakt van rauwe melk. Rauwe melk bevat vaak Listeria, afkomstig van het melkvee. Listeria kan tijdens een zwangerschap via de placenta de ongeboren baby infecteren. Dit kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen.
Zanetti Grana Padano D.O.P. is een Italiaanse harde kaas, aangeduid als een type Parmezaanse kaas. De kaas heeft een relatief laag vet gehalte en is zeer geschikt om te raspen. Deze kaas is op basis van rauwe melk en is 14 tot 16 maanden gerijpt.
Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven. Je kan Parmezaanse kaas dus veilig eten als je zwanger bent.
Veel duurder. “Geraspte parmezaankaas uit de supermarkt is veel duurder dan verse parmezaan die je in een blok koopt. Meestal voegen ze er ook een soort van korst aan toe voor het raspen, waardoor de kwaliteit minder is en de kaas helemaal anders ruikt.
Geen rauwmelkse kaas
Dat zijn de kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Meestal wordt kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Grana Padano is op dezelfde wijze gemaakt als Parmezaanse kaas. Deze kaas mag echter, in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, uit elke regio van Italië komen. Bovendien mogen de koeien naast hooi en gras ook ander voer eten. Ook deze kazen krijgen na rijping en goedkeuring een brandmerk met de naam op de korst.
Parmezaanse kaas = Parmezaanse kaas (Italiaans: Parmigiano reggiano, soms parmezaan genoemd) is een soort kaas die oorspronkelijk uit Italië komt, uit de omgeving van Parma.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
De echte Parmezaan, oftewel: Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse harde kaas met een intense smaak. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië door 329 gecertificeerde boerenbedrijven.
Ongepasteuriseerde koemelk
Voor elke Parmezaanse kaas is heel veel melk nodig, wel 550 liter! Het is een mix van afgeroomde avondmelk en verse ochtendmelk. In grote koperen vaten wordt er alleen nog wei en stremsel aan toegevoegd en het geheel wordt tot 55 graden verhit.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.