De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig maar zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Paraffine kaarsen zijn dus niet duurzaam.
Soms wordt stearine en paraffine met elkaar gemengd en dan bestaat de kans dat de kaars alsnog niet vegan is. Maar kaarsen die volledig van paraffine worden gemaakt zijn dus wel vegan. Het enige nadeel aan paraffine is dat het gemaakt wordt van aardolie, wat het meestal geen duurzaam product maakt.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Paraffine is een minerale olie die als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes zit. Kaarsen worden vaak gemaakt van paraffinewas. In paraffinekaarsen kunnen polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) zitten.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
Ook plantaardige kaarsen hebben een lange en schonere brandtijd en zijn 100% biologisch afbreekbaar.
Waarom soja wax gebruiken? Als kaarsenmaker van soy wax kaarsen zitten behoorlijk wat voordelen. Zo soy wax geurloos, waardoor je het prachtig kunt mengen met de beste oliën zonder dat je de basisgeur verknalt. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar én niet giftig.
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)
Kaarsen en waxinelichtjes zijn gezellig in huis, maar ze kunnen ook brand veroorzaken! Kleding kan vlamvatten als je te dicht langs een kaars loopt. Ook kan er brand ontstaan wanneer de kaars te dicht bij brandbare materialen staat, zoals gordijnen.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Gebruik. In ruwe vorm wordt stearine gebruikt voor het maken van stearinekaarsen. Deze kaarsen branden langer dan kaarsen van paraffine, een aardolieproduct. Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffinekaarsen.
Sojawas is een natuurlijke en plantaardige was die wordt gemaakt van olie die wordt gewonnen uit sojabonen.
Paraffine werkt uiterst comedogeen, wat betekend, ze veroorzaken (kunstmatige) mee-eters en kunnen zelfs acne en acne achtige ziektes veroorzaken.
Paraffine, dat meestal wordt gebruikt in waxinelichtjes, heeft een vlampunt van 109 graden Celsius.
Deze alkanen bestaan uit 17 tot 57 koolstofatomen en lineaire ketens. Daarnaast is paraffine niet oplosbaar in water en alcohol, maar wel oplosbaar in benzeen, trichloorethyleen, koolstofdisulfide, ethers en benzine.