Qua voedingswaarde is pangasius minder vetrijk dan kabeljauw. Een filet van 100 gram is goed voor ongeveer 76 kcal en 0,7 gram verzadigde vetten. Pangasius is een omstreden vis omdat het veel schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. Maar de kwekers passen de veiligheidsnormen de laatste jaren strikter toe.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Reacties. Tussen de eerste tweer zit geen enkel verschil, het zijn synoniemen van elkaar. Pangasius is de Latijnse naam van de vis. Deze naam is in het Nederlands onveranderd overgenomen, of hij wordt als Panga verkocht.
Pangasius is een migrerende vissoort en komt voor in zowel zoet- als brakwater. Het verspreidingsgebied bevindt zich in de tropische riviergebieden van Azië o.a. Indonesië, en de Mekongdelta in Vietnam. Deze vis kan een maximale lengte van ca. 1,30m bereiken (1).
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Over het algemeen bevat vette vis een goede portie aan eiwit, hieronder valt de pangafilet. De vis beschikt per 100 gram over wel 16 gram aan eiwit. Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof waar je zeker genoeg van moet binnenkrijgen. Het is namelijk de bouwstof van je lichaam en onderhoudt en verstevigt je spieren.
In landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië wordt pangasius gekweekt. Dit vindt plaats in vijvers of kooien in de rivier. Zeker 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. De vissen kregen krijgen eiwitrijk voedsel, vaak vismeel, toegediend zodat ze snel groeien.
Pangasius heeft een zachte en neutrale smaak. Het stevige, witte visvlees zorgt ervoor dat de vis op verschillende manieren bereid kan worden: pocheren, grillen, bakken in de oven, in een papillot,… We vinden pangasius vaak diepgevroren terug, meestal als filet.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Pangasius is een magere vis. Het is goed voor de gezondheid om twee keer per week vis te eten. Vis is licht verteerbaar en heeft gezonde vitamines en mineralen. Daarnaast bevat Pangasius veel onverzadigde vetten.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
De pangasius is een omnivoor en eet dus alles. Je kan zowel plantaardige voeding als dierlijke voeding geven in de vorm van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. In de handel vind je voor deze vis voer dat ook in de commerciële aquacultuur gebruikt wordt. Hiervan groeien ze goed.
Er zitten 89 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) pangasius. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pangasius'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Bereiding: – Verwarm de airfryer voor op 180 graden. – Leg de bevroren pangasiusfilet in een ovenschaal en zet deze voor 14 minuten in de voorverwarmde airfryer. – Even wachten;; en smullen maar.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.