Als ze gaan bloeien, dan zal dit waarschijnlijk meer dan 10 jaar duren. Door de zelf-ontkiemde citrusbomen voldoende licht, ruimte, water en plantenvoeding te geven, zullen de planten er beter uit zien en ook sneller gaan bloeien.
Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden. Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.
Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
Hoewel citroenplanten veel water nodig hebben, mogen ze ook niet lang in te natte grond staan. Zorg daarom altijd voor een drainage gat onder in de pot. Door de onderste laag van de plantenbak te vullen met hydrokorrels zorg je ervoor dat overtollig water kan wegstromen.
Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft. Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Ook in de zomer is veel direct zonlicht belangrijk. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Bewater je citroenboom elke 10 tot 14 dagen.
Als het klimaat bijzonder droog is, houd dan de aarde en de bladeren van de boom in de gaten. Als de grond droog aanvoelt of als de bladeren slap hangen, geef de boom dan water. In de warmste maanden moet je de boom mogelijk één of twee keer per week water geven.
Als volgroeide plant: de plant kan tot 350 cm hoog worden. Stamomvang: 18-20 cm.
Meyer citroenbomen zijn het meest geschikt voor binnenshuis en produceren kleine tot middelmatig grote vruchten met een sterke smaak. Roze gevarieerde citroenbomen zijn ook een goede optie voor beginners en produceren citroenen met roze vruchtvlees.
In de jaren '70 was deze plant enorm populair: de Citroenplant, die half Nederland voor het slaapkamerraam had staan om de muggen tegen te houden. De plant heeft 8 cm grote bladeren die naar Citroen ruiken.
Ja, je kunt perfect je eigen, eetbare citroenen kweken, en zelfs jaar naar jaar een flink voorraadje oogsten. Dat je in ons klimaat alleen maar zure of bittere citrussen zou kunnen oogsten, klopt niet. Maar je boom vergt wel wat verzorging.
In de winter kan de plant geen temperaturen onder de 0°C verdragen, dus zet de plant binnen op een koele/onverwarmde plek óf zorg voor bescherming in de vorm van tempex of noppenfolie in de pot en vliesdoek en warmtekabel/lichtslang om de plant zelf. Zorg in de winter voor een lichtrijke plek tussen de 0 en 15 graden.
Jonge planten kunnen in het voorjaar verpot worden, oudere planten slechts om de drie jaar. Echt oude exemplaren verplant je best pas om de 5-10 jaar. Het groeiseizoen loopt van april tot september en in die periode mag je om de twee weken een speciale meststof toedienen.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Trek tuinhandschoenen aan als je citroenen van een boom plukt; citroenbomen hebben vaak doornen die je kunnen krabben als je niet oppast. Zoek een rijp fruit uit, pak het in je hand en draai het voorzichtig. De citroen zou gemakkelijk los moeten komen.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
Periode april tot en met september is een prima periode om de citrus te stekken, veel licht en warmte. Zelf stek ik meestal in de maanden maart en april, dan kunnen ze na ze verpot te hebben in juni al naar buiten (houd ze in het begin uit de volle zon).
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C. Een geheime tip is dat hoe kouder de standplaats, hoe donkerder de ruimte moet zijn.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.