Vroeger werd dit zeer voedzame bier aanbevolen aan onder meer zogende vrouwen. Dit Oud Bruin kreeg niet de tijd goed uit te vergisten. De gistcellen hebben dus onvoldoende tijd de suikers om te zetten in koolzuur en alcohol. Gevolg is veel restsuiker, dus een zoete smaak en een laag alcoholpercentage.
Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.
Bier en gezondheid
Dit houdt in dat 1 of 2 glazen op een dag bijvoorbeeld de slapeloosheid kan tegen gaan. Tevens kan het de huid verbeteren, stress verminderen en de kans op een hartaanval verlagen. Ten slotte is bier een grote bron van vitamine B. Vooral donker bier is rijk aan vitamine B3, B6 en B8.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Alcohol. Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. "Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn.
Tafelbier, zo zeggen ook een aantal wetenschappers, is veel gezonder dan softdrinks omdat er veel minder vrije suikers in zitten. Tafelbier zou ook beschermen tegen bepaalde kankers, zoals borstkanker.
Eerst zou ik graag verduidelijken dat bruine, donkere of dubbele bieren gewoon allemaal hetzelfde is. Het is maar welke benaming je zelf verkiest.
BROUWPROCES. Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Suiker kan hetzelfde effect als een drug op je brein hebben, je kan namelijk een suikerverslaving ontwikkelen met verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar van alcohol kan je hetzelfde zeggen. Je lever heeft moeite om toxines in alcohol te verwerken. En beide producten kunnen bijdragen tot gewichtstoename.