De kiwi gold barst van de vitamine C.Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Boordevol vitamines
Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering.
Qua samenstelling lijken groene en gele kiwi's best veel op elkaar. Ze bevatten allebei 16 belangrijke vitaminen en mineralen, zoals calcium, ijzer en vitamine C. Wel verschilt de verhouding een beetje. Zo zit er in 100 g groene kiwi 88 mg vitamine C, maar in een gele kiwi bijna twee keer zoveel, namelijk 152 mg.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Kiwi's zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam. Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Bewaar onrijpe Kiwi Gold op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Ze zijn iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-2 weken bewaren.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
De gele kiwi wordt ook wel de kiwi sungold genoemd. De gele kiwi is lichter van kleur, heeft een gladdere buitenkant en is zoet en zacht van smaak. De groene kiwi is een stuk zuurder.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Kiwi's zijn échte krachtpatsers en bevatten een hoog vitamine C-gehalte. Heb je het gevoel dat je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken? Laat kiwi's dan zeker deel uitmaken van je ontbijt. Deze vrucht is een bom aan vitamine C en bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel.
Kiwi's bevatten namelijk een flinke dosis vezels. Verschillende studies tonen aan dat kiwi's constipatie verminderen en ervoor zorgen dat je vaker een bezoekje brengt aan het kleine kamertje.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Daarnaast doordat kiwi's je eiwitabsorptie een boost geven. En die eiwitten, die heb je hard nodig om je spieren te laten groeien. Op indirecte wijze leiden kiwi's dus tot spierballen. Want zonder sterk immuunsysteem en goedwerkende eiwitabsorptie, kun je niet tot 't gaatje gaan in de gym.
Ze helpen je lichaam bij de productie van collageen
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamineC,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Vergeleken met de andere stukken fruit die hierboven genoemd zijn, heeft een kiwi ook een hogere dosis aan vezels, vitamine E en vitamine K. Mensen die veel vezels eten hebben een 15% lager risico op darmkanker, hebben een 15% lagere kans op diabetes type 2 en hebben een 20% lager risico op hart- en vaatziekten.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.