Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Binnen een paar maanden: De meeste kookoliën kunnen, als ze goed worden bewaard, nog een paar maanden na de houdbaarheidsdatum veilig en bruikbaar blijven .
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Pinda-olie stolt bij temperaturen onder 3°C en een normale koelkast kan tussen 0-7°C hebben. Zonnebloemolie stolt bij -17°C, dus het zou mogelijk kunnen zijn om te voorkomen dat het grootste deel stolt door het te mengen, maar het is ook mogelijk dat de pinda-olie scheidt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Onder invloed van licht, warmte en/of lucht kan zonnebloemolie oxideren en ranzig worden. Bewaar zonnebloemolie daarom altijd goed afgesloten op een koele, donkere plaats. Oxidatie herken je bijvoorbeeld aan de bruine, plakkerige rand van de fles of je frituurpan.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Hoewel ranzige olie misschien slecht smaakt, wordt u er waarschijnlijk niet ziek van. Ranzige olie bevat vrije radicalen die het risico op het ontwikkelen van ziekten in de loop van de tijd kunnen vergroten.
Oude olie zorgt voor een slechte smering en daarom is het belangrijk om hier niet mee door te rijden, maar hoe herkent u oude ATF olie precies? Oude olie is zwart en heeft daarnaast een sterk verbrande geur. Nieuwe olie is helderrood van kleur en heeft geen verbrande geur, maar een kenmerkende eigen geur.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Het beste antwoord
De datum geeft bij deze olie aan tot wanneer de kwaliteit wordt gegarandeerd. Dat betekent niet dat het nadien niet goed meer zou zijn. Als de fles dicht is gebleven kan er niet bij voortduring zuurstof bij komen en is er dus weinig kans op oxydatie (ranzig worden).
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft.
Gratis uw frituurolie deponeren
Gooi uw gebruikte frituurolie echter niet weg in het riool of bij het restafval, maar lever het gratis in in een OlioBox bij u in de buurt. Zo kan het worden gerecycleerd tot biodiesel.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Hoe bewaar je kokosolie? Het beste is om het op een koele, donkere en droge plaats te bewaren. Zo blijft je kokosolie zo lang mogelijk goed. En geen zorgen, bewaar het op de juiste manier en je kan er tot wel 2 jaar van genieten.
Over het algemeen wordt aangenomen dat zonnebloemolie ongeveer 6 maanden tot 1 jaar houdbaar is na de houdbaarheidsdatum, op voorwaarde dat het goed wordt bewaard op een koele, donkere en droge plaats, bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen.Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een geregistreerde inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof.