Ossenworst wordt momenteel vooral gemaakt van mager rundvlees. Hierdoor bevat deze Nederlandse worst minder vet dan de Spaanse en Italiaanse specialiteiten chorizo en salami. Op het gebied van vet kan geconstateerd worden dat ossenworst gezond is tegenover de chorizo- en salamiworsten.
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Lekker met mosterd ernaast en wat ingemaakte (Amsterdamse) ui of cornichons. Of maak er een fijne kruidenmayonaise (of mosterdmayonaise) bij. Daarnaast moet je natuurlijk eens in je leven het broodje ossenworst hebben gegeten. Al dan niet met rauwkost, rauwe uitjes en een gekookt eitje.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren! Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
Andere soorten rundvlees, zoals ossenworst of runderrookvlees zijn ook koolhydraatarm en toegestaan vanaf de eerste fase van het PS. food & lifestyle programma.
Ossenworst gaat helemaal terug naar de 17e eeuw. Voor het maken van de worst werd in die tijd rauw ossenvlees gebruikt en daar komt de naam 'ossenworst' dus vandaan. Momenteel wordt er geen ossenvlees meer gebruikt om deze specialiteit te maken, maar is er overgeschakeld naar gewoon rauw rundvlees.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) ossenworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ossenworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de koelkast kun je ossenworst uit een geopende verpakking zo'n twee dagen bewaren. In de vriezer doe je dit zo'n drie maanden.
Bewerkt vlees is gerookt, gedroogd of gezouten, zoals bacon of ossenworst. In dit artikel zul je vaker het onderscheid tussen onbewerkt rood vlees (zoals biefstuk) en bewerkt rood vlees tegenkomen (zoals bacon).
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Ze noemen mager en onbewerkt vlees het beste. Denk hierbij aan kip, kalkoenfilet, biefstuk en varkenshaas. Dit vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Bewerkt vlees bevat minder van die goede eigenschapen en het is in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker.
Traditioneel wordt ossenworst gemaakt van gerijpt vlees dat gerookt wordt bij lage temperatuur, waardoor het vlees rauw blijft. Tegenwoordig is mager rundvlees de basis van ossenworst en wordt het roken en rijpen vaak achterwege gelaten.
Alcohol en bloedarmoede:
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Hoeveelheid eiwit in ossenworst:
3,7 gram. in 1 voor snee (20 gram)
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).