Daarbij werden 15 verschillende manieren van aanvallen geprobeerd waarvan 6 aanvallen een manier van phishing waren. Van de zes geteste antivirus programma's waren er twee die 100% van de aanvallen volledig wisten tegen te houden, dit waren
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Van andere vormen van phishing (bijvoorbeeld als het niet gaat om uw bankgegevens maar om andere inloggegevens) kunt u alleen aangifte doen op een politiebureau. Belt u 0900-8844 (lokaal tarief) voor een afspraak. U kunt dit nummer ook bellen als u niet zeker weet om welke vorm van phishing het gaat.
Momenteel circuleren sms'en, zogezegd afkomstig van de FOD Financiën, waarbij men u meedeelt dat u recht heeft op een terugbetaling of een premie. Opgelet! Deze sms'en zijn vals en afkomstig van cybercriminelen. Klik nooit op de bijgevoegde link en verwijder ze onmiddellijk.
Mensen kunnen informatie en data interpreteren en herkennen op kwaadaardigheid. Zo'n menselijke firewall is niets meer dan een menselijke beschermingslaag om kwaadwillende data buiten de deur te houden. Om een menselijke firewall te kunnen creëren, is het noodzakelijk om de informatiegebruiker te trainen.
Pretexting – pretexting en phishing via telefoon of e-mail lijken sterk op elkaar en doen zich voor wanneer een aanvaller valse omstandigheden creëert om een slachtoffer ertoe te dwingen hem toegang te geven tot gevoelige gegevens of beveiligde systemen.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Computervirussen heten zo vanwege hun vermogen om meerdere bestanden op een computer te 'infecteren'. Ze verspreiden zich naar andere computers wanneer geïnfecteerde bestanden worden verzonden via e-mail of door gebruikers worden overgebracht op fysieke media, zoals usb-sticks of (in de beginjaren) diskettes.
Cybercriminelen zijn zo creatief dat iedereen het slachtoffer kan worden. Maar je kan je ook verzekeren tegen financiële schade en misbruik van phishing. Met een cyberverzekering kan je een verzekering nemen die je 24u per dag en 7 dagen op 7 beschermt tegen de gevolgen van phishing en andere cybercriminaliteit.
Hoe bestrijden banken phishing? Om phishing tegen te gaan, proberen banken valse afzenders (e-mailadressen of mobiele nummers) en valse websites op te laten sporen en te laten blokkeren. U kunt de banken daarbij helpen door een phishing-bericht waarin een bank wordt nagebootst, zo snel mogelijk te melden bij die bank.
De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen sms-berichten om met burgers en ondernemers te communiceren. Maar wij vragen u nooit in een sms-bericht om via een link geld over te maken of persoonlijke gegevens door te geven.
Phishing melden
Meld phishing-pogingen altijd via [email protected] (opent in uw e-mail applicatie): stuur de mail of een printscreen van de verdachte sms door en de dienst doet de rest.
Valse sms'jes kan je doorsturen naar [email protected]. Maak een screenshot en verstuur die naar [email protected].
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht.
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.