Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Onzekerheid in relaties wordt volgens psychologen vaak veroorzaakt door het verleden. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je ouders. De benadering van ouders (en ook vrienden en andere aanverwanten) naar een kind toe, heeft invloed over hoe een kind over zichzelf gaat denken.
Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over het eigen lichaam. Bij jonge vrouwen ligt dat percentage hoger: van hen is 31 procent niet blij met het eigen spiegelbeeld. Dat blijkt uit onderzoek door 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Onzekerheid neemt alleen af als je een gevoel van zelfvertrouwen uit jezelf haalt. Je wordt niet zekerder als je jezelf vergelijkt met anderen. Of als je bevestiging zoekt bij anderen. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen.
Chronische onzekerheid kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Veel vrouwen zijn ook onzeker omdat ze bang zijn om niet slim genoeg te zijn. Bang om fouten te maken. Ze vergelijken zichzelf met ambitieuze vrouwen. Anderen die alles altijd beter kunnen en steeds meer bereiken.
Zelfvertrouwenproblemen bij kinderen en jongeren (pubers) worden doorgaans gekenmerkt door: Onzekerheid over het eigen kunnen, teruggetrokken gedrag. Bang om fouten te maken (faalangst), niks nieuws durven uit te proberen. Het kind zegt vaak dat hij/zij iets niet kan.
3.1 Stress bij jongeren
Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst. Het zoeken naar werk maar bijvoorbeeld ook sociale media zijn voor jongeren minder belangrijke stressoren.
Zelfverzekerdheid betekent het tegenovergestelde van onzekerheid. Als je zelfverzekerd bent, heb je vertrouwen in jezelf. Je hebt geen last van twijfel en je bent overtuigd van je eigen kunnen.
Kenmerken minderwaardigheidscomplex
zichzelf voortdurend afwijzen of onderuithalen. negatief denken over jezelf. positieve zaken afzwakken, negatieve zaken vergroten. jezelf als het ware verstoppen door een gereserveerde houding.
Wat is het bedriegerssyndroom precies? Het bedriegerssyndroom is de angst om ontmaskerd te worden en door de mand te vallen, ondanks je goede prestaties. Je bent ervan overtuigd dat je je succes niet te danken hebt aan je competenties, maar aan een toevallige samenloop van omstandigheden.