Ontbijtkoek, ook vaak peperkoek genoemd, is een typisch Nederlands product. Woon je in het buitenland en heb je weer eens zin in een lekker stuk ontbijtkoek? Bij Real Dutch Food kun je o.a.
Waar komt de ontbijtkoek vandaan? Door zijn populariteit wordt vaak gedacht dat de ontbijtkoek in Nederland is ontstaan. De eerste bronnen over de geschiedenis van de ontbijt- of peperkoek gaan echter terug naar het oude Egypte. Deze 'honingkoek' werd gemaakt van granen, specerijen en honing.
Ontbijtkoek is een typisch Nederlands product. De lichtzoete, kruidige cake-achtige koek met luchtige structuur wordt in Nederland al eeuwenlang gegeten. De traditionele variant maak je met roggebloem, suiker(stroop), water en een mix van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember.
Peperkoek is traditioneel Hollands, net als speculaas en pepernoten. Hoewel peperkoek tegenwoordig vaker ontbijtkoek wordt genoemd, blijft de ouderwetse peperkoek een klassieker die nostalgie oproept.
Kruidkoek is een heerlijk en traditioneel Nederlands baksel dat je herkent aan zijn rijke, kruidige smaak en ietwat plakkerige structuur. Het staat ook bekend als ontbijtkoek, vooral omdat het vaak wordt gegeten als ontbijt of tussendoortje, belegd met roomboter.
De vormen pond(en)koek en pontekoek zijn typisch voor het grensgebied van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Volgens Goossens was pondkoek in de tweede helft van de 19de eeuw nog ruimer verspreid in Vlaams-Brabant, maar werd het verdrongen door de benaming peperkoek.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
10 weetjes over stroop. Stroop is een typisch Hollands ingredient dat we vooral schenken over onze pannenkoeken met appel en spek, serveren bij een stukje kaas of onze boterham mee besmeren. Er zijn helaas nog maar weinig stokers in ons land die dit bijzondere product op authentieke wijze maken.
Traditionele Nederlandse ontbijt- en brunchmaaltijden zijn in Nederland vrij ingetogen. Je vindt er doorgaans veel brood, zuivel en fruit, samen met ontbijtfavorieten zoals ontbijtkoek en beschuit .
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
Ontbijtkoek en peperkoek is dus ook helemaal hetzelfde. De naam kruidkoek wordt ook vaak gebruikt. Met deze laatste bedoelt men soms specifieke ontbijtkoek met specerijen als kaneel, foelie, nootmuskaat en kruidnagel. Maar alles is ontbijtkoek, óók als er specerijen in zitten.
Vanaf ongeveer 1500 wordt in Nederland ontbijtkoek geproduceerd, aanvankelijk vooral in Friesland en Utrecht. Later werd de koek ook gebakken in andere provincies. Vanaf de 19e eeuw wordt ontbijtkoek in Nederland door diverse grote bakkerijen vervaardigd.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Peperkoek, zoals we die nu kennen, werd voor het eerst gevonden in de Belgische stad Dinant, en vervolgens overgenomen en aangepast door de mensen van Aken, Duitsland (vandaar de naam Aachener Printen). Later werd het nog verder aangepast in de Frankische kloosters. De nonnen bakten de koekjes als dessert.
(Novum) - Een partij ontbijtkoekvarianten van Peijnenburg is uit de handel genomen wegens mogelijke verontreiniging met kleine metaaldeeltjes. Koninklijke Peijnenburg adviseert consumenten ontbijtkoekvarianten met als houdbaarheidsdatum 22 augustus en 29 augustus niet te eten en weg te gooien.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Meer dan 4000 jaar geleden werd door de Egyptenaren al koek gemaakt van een mengsel van granen, honing en specerijen, zoals peper. Deze koek had veel weg van ontbijtkoek. De koek werd meegegeven aan vooraanstaande overleden mensen als offer aan de goden.
3. Ons mam. Brabanders zetten overal het woordje 'ons' voor: ons mam, ons pap en ons opa en oma. Gewoon omdat we het gevoel hebben we dat we allemaal één grote familie zijn.