Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet. Op plekken waar je alleen maar wat drinkt zijn er twee opties: bedieningsgeld en/of fooi. Coperto is niet gebruikelijk als er alleen maar wat gedronken wordt.
In sommige Italiaanse restaurants wordt 'coperto' (een vast bedrag per persoon voor brood en bediening) berekend, een bedrag van meestal tussen €0,50 en €4. Deze 'coperto' hoort te zijn aangegeven op de menukaarten.
Een coperto is een verplichte prijs per persoon, voornamelijk in restaurants in Italië. De coperto omvat niet alleen de service die aan u wordt verleend, maar ook alles wat essentieel is voor het dineren dat u op uw tafel ziet - het tafelkleed, het bestek, de glazen, de servetten en natuurlijk het brood.
Couvert in het Portugees en coperto in het Italiaans. Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
De coperto is geen fooi en geen oplichterij - het is een standaardpraktijk in de meeste restaurants in Italië, en elke eerste keer raakt (begrijpelijkerwijs) in de war als het voor het eerst arriveert. Je kunt er niet over onderhandelen, noch kun je weigeren het te betalen .
Een fooi van 5 euro geldt tegenwoordig als weinig. Zeker wanneer u bedenkt dat een kop koffie in de horeca vaak al zo'n 3 euro kost.
In Italië staat de service charge bekend als coperto. Dit omvat de bediening aan tafel en brood, en is meestal inbegrepen in de rekening .
Het is belangrijk om je netjes en respectvol te kleden. Bedek je mond als je gaapt of niest. Hoeden moeten binnenshuis worden afgedaan. Het is onbeleefd om je schoenen uit te doen in het bijzijn van anderen .
Wanneer iemand je bedankt, is "prego" zeggen het Italiaanse equivalent van "graag gedaan" zeggen. 2. Alstublieft: In bepaalde situaties kan "prego" ook lijken op het Engelse woord "please". Als je bijvoorbeeld iets aanbiedt aan iemand, kan "Sì, prego" worden geïnterpreteerd als "Ja, alstublieft".
Een Italiaan komt voor Nederlanders al snel over als iemand die relaxed is en geniet van het leven. Daarnaast worden de inwoners van dit land vaak omschreven als gastvrij en vriendelijk.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt het geven van fooi voor goede service gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In een café of bar kunt u kleingeld achterlaten. In een restaurant is het gebruikelijk €1 - €5 per persoon te geven, of 10% van de rekening.
conto [o], rekening [v] {zn.} De rekening, alstublieft. Il conto, per favore.
Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Maak daarom tijdens je verblijf duidelijk dat geld bedoeld is als fooi door er een bedankbriefje bij te leggen. Je kunt ook een fooi achterlaten als je de kamer verlaat. Leg het geld dan zichtbaar onder het kussen of op tafel. Natuurlijk is ook dan een bedankbriefje een goed idee.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Veel restaurants in Italië voorzien hun gasten van brood en olijfolie. Als gevolg hiervan betalen gasten wat bekend staat als een coperto, of een entreegeld. Dit is een beetje anders dan fooi geven in Italië, omdat de coperto naar het restaurant zelf gaat, en niet naar uw individuele ober .
Het standaard IVA-tarief is 22%, maar het kan lager zijn (4% of 10%) op basis van het type goed of de dienst. Het getal naast "di cui IVA" vertegenwoordigt het IVA-bedrag, dat al is toegevoegd aan het totale belastbare bedrag . Als u iets koopt voor 5€ en de IVA is 22%, ziet u "di cui iva 0,90€".
Hoe ziet u dat u btw betaald heeft in Italië? Als u btw heeft betaald in Italië, dan ziet u dat aan de term IVA (een afkorting voor Imposta sul ValoreAggiunta). Het percentage dat erbij vermeld staat is 22%, 10%, 5% of 4%.
Houd in Italië rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en tijdens het toeristische hoogseizoen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Let extra op in het openbaar vervoer, op de luchthavens en als u populaire attracties bezoekt.
Wonen in Italië is qua kosten vergelijkbaar met Nederland. Natuurlijk ligt het wel aan je uitgavenpatroon. Als je veel uit eten gaat in toeristische gebieden, zullen je kosten een stuk hoger liggen dan wanneer je leeft als een local in Italië.
Het is niet respectvol of normaal om het brood te weigeren of te vragen om de rekening te verwijderen. Omarm het uit eten gaan in Italië zoals de Italianen dat doen!