Schade tussen verzekerden onderlingAansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt bij letselschade. Maakt je kind bijvoorbeeld iets stuk in je eigen huis (materiële schade)? Dan is dat niet gedekt op de AVP.
Ook de schade die ontstaat bij catastrofes is niet verzekerd. Dit geldt niet alleen voor autoverzekeringen, maar voor alle verzekeringen. Voorbeelden van catastrofes zijn natuurrampen, oorlogen, oproer of atoomkernreacties. Overstromingen zijn wel gedekt bij autoverzekeringen.
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je bent met deze verzekering verzekerd voor schade waar je aansprakelijk voor gesteld kan worden. Deze verzekering is de goedkoopste verzekering en heeft de minst uitgebreide dekking. Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor: schade aan personen of aan spullen van anderen. schade door jouw huisdier. schade door jouw woning, behalve als je jouw woning verhuurt aan een bedrijf en er ontstaat schade door jouw woning aan de spullen van dat bedrijf.
Dekking. Een term ter aanduiding van het geheel van verzekerde risico´s ("de dekking op de autopolis") of van een bepaald verzekerd risico ("voor de cascodekking geldt een eigen risico"). De term wordt ook wel gebruikt als synoniem van verzekering.
Wat gebeurt er bij onderverzekering of onderwaardering? Bij onderverzekering of onderwaardering kan het zijn dat je niet het volledige bedrag vergoed krijgt bij schade. Vaak wordt er dan gekeken naar de verhouding tussen de werkelijke waarde en het verzekerd bedrag.
ziektekosten / medische kosten; hulpmiddelen (denk bijvoorbeeld aan krukken of een rolstoel); aanpassingen (bijvoorbeeld de aanpassing van jouw woning of auto); verlies van verdienvermogen (dit bestaat uit de door jou gederfde inkomsten, gemiste carrièrekansen of de ontstane studievertraging);
Wanneer je schade veroorzaakt, dekt de verzekeraar de kosten aan het voertuig van de ander, maar ook de eventuele zorgkosten. Deze verzekering is uit te breiden naar dekking van schade aan je eigen voertuig: door hagel, storm, brand of diefstal en schade door eigen toedoen.
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt. Dit geldt zowel voor materiële schade als letselschade. Dus als je zoontje tijdens het voetballen het doel mist en per ongeluk “scoort” door de ruit van de buren ben je gedekt.
Een standaard WA-verzekering dekt géén schade aan je eigen auto, ook niet door bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Je kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten: de WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Als iemand per ongeluk schade aan je woning veroorzaakt of iets stuk maakt dat van jou is, kun je degene aansprakelijk stellen voor de schade. Als deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dekt die de schade aan je woning of spullen meestal.
Als u onderverzekerd bent, krijgt u bij schade alleen een evenredig deel van de werkelijke schade vergoed. Verzekeraars vergoeden de totale schade niet, omdat uw verzekerde bedrag niet overeenkomt met de daadwerkelijke inboedelwaarde. U heeft een lagere premie betaald voor een lager verzekerd bedrag.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Het is niet eenduidig te zeggen hoeveel premie je omhoog gaat na een aanrijding. Doorgaans ligt de stijging gemiddeld tussen de 0-55%.
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Bij verhaalschades is het nooit verplicht om een schade te repareren. Bij een cascoschade kan de verzekeraar het wel verplichten óf de schade-uitkering verlagen.
Tot de kern teruggebracht verwijst indirecte schade naar schade die het (secundaire) gevolg is van een gebrekkig product of dienst, zoals gederfde winst, vertragingsschade of verminderde goodwill. Als zodanig kunnen geschillen over indirecte schade complex, kostbaar en onvoorzien zijn voor bedrijven.
Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.
Emotionele schade bestaat uit de negatieve emoties die een persoon ervaart als gevolg van een ongeval of een andere schade veroorzakende gebeurtenis. Emotionele schade bestaat bijvoorbeeld uit pijn, leed, verdriet en ongemak. Een schadevergoeding voor emotionele schade noemen we smartengeld.
Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten.
Bepaalde niet verplichte verzekeringen zijn steeds aan te raden voor jou als consument. Dat geldt in de eerste plaats voor de brandverzekering en schuldsaldoverzekering voor zover je hiertoe nog niet contractueel verplicht bent.
Er zijn 2 soorten zorgverzekeringen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.