In de loop van de jaren kwam er steeds meer onvrede over dit beleid. Burgers wilden meer invloed en gelijke rechten hebben voor iedereen en vonden dat de koning veel te veel macht had. Als gevolg hiervan is de Franse Revolutie ontstaan, waarbij er een einde kwam aan de lange periode van het ancien régime.
In 1799 werd hier een einde aan gemaakt door Napoleon, die een staatsgreep pleegde. Deze gebeurtenis wordt ook wel gezien als het einde van de Franse Revolutie.
Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.
De Franse Revolutie was echt ten einde in november 1799, toen Napoleon Bonaparte de macht greep en alleenheerser werd. Het is in de Europese geschiedenis zelden voorgekomen dat in een zo korte tijd zoveel mensen werden vermoord van hun eigen bevolking.
Het gedachtegoed van de revolutie had zich definitief genesteld in de Europese samenleving. Het onderdrukken hiervan bleek bijna onmogelijk te zijn: er braken vanaf 1830 weer grote revoluties uit die het einde van de Restauratie betekenden.
Herstellen, in goede staat brengen, het (zie) restaureren. (Haslinghuis) Restauratie is de behandeling van een voorwerp waarbij er materiaal aan wordt toegevoegd om het weer origineel te laten lijken qua uiterlijk of constructie.
In de 19e eeuw is Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. De Nederlandse regering is er de baas. In 1830 wordt het cultuurstelsel ingevoerd om nog meer winst te behalen uit de landbouw.
De staatsschulden rond 1788-1789 waren een aanleiding, maar ook de hongersnood in 1788, waarbij de graanprijzen enorm stegen. Verder was er al sinds de jaren 1750 een pamflettenstrijd gaande waarbij het absolutisme en de vermeende wreedheid van de Franse koning breed uitgemeten werd.
De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand.
De Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) werd slechts zevenendertig jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd ze met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd ze vervolgens beschuldigd van incest en hoogverraad en uiteindelijk ter dood veroordeeld.
In het ancien régime konden openbare mandaten en gerechtelijke functies, zoals het schoutambt, het meierschap en het drostambt, voor een beperkte tijd verpacht worden. Dit kon in principe zeer efficiënt zijn, maar door kortetermijnvisie en winstbejag leidde het ook tot misbruik, favoritisme of ambtelijke willekeur.
Beginfase (1789-1792) – Terreur (1792-1795) – Directoire (1795-1799) Succes!!
De Franse Revolutie brak uit op 14 juli 1789:
In juli 1789 ging in Parijs het gerucht dat de soldaten van de koning de stad zouden aanvallen. Inderdaad had Lodewijk XVI een klein leger buiten Parijs gestationeerd om elke vorm van opstand te kunnen neerslaan.
Vandaag is het quatorze juillet (14 juli), de nationale feestdag van Frankrijk. Op die dag in 1789 werd in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd en overgenomen door "het volk". Die bestorming wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.
De Assemblée nationale ontstond op 17 juni 1789, tijdens een vergadering van de Franse Staten-Generaal (standenvergadering). De Derde Stand verklaarde dat zij het volk vertegenwoordigde en riep zichzelf uit tot de Assemblée nationale (Nationale Volksvergadering).
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk.
De Franse Revolutie van 1789 zorgde ervoor dat de absolute monarchie, die al eeuwen in Frankrijk heerste, werd afgeschaft. Dit ging gepaard met veel geweld en opstanden. Na de revolutie kwam de Eerste Franse republiek tot stand (1792-1804).
Je kunt uitleggen waarom de Bataafse Revolutie uiteindelijk mislukte Het was al een tijdje onrustig in de republiek. Het ging niet goed met de economie. Volgens veel mensen was het de schuld van de regenten, ook stadhouder Willem V kreeg veel kritiek.
Na de Franse Revolutie begon het nieuwe regime onder Robespierre een klopjacht op iedereen die ervan verdacht werd een ander of geen geloof te hebben. Uiteindelijk kwam de man zelf ten val. De Franse leider Maximilien de Robespierre werd zelf terechtgesteld na duizenden de dood in te hebben gejaagd.
Op sociaal gebied hadden de klassentegenstellingen zich zonder ophouden verscherpt. De burgerij verwierp de vele privileges van de adel en de hogere geestelijkheid; de boeren verzetten zich tegen de feodale rechten, tegen de tienden en andere heffingen ten voordele van de grootgrondbezitters.
De Terreur
Onder leiding van Robespierre werden er tienduizenden mensen opgepakt en vermoord. Deze mensen gingen volgens de Jacobijnen in tegen de 'wil van het volk' en iedereen die niet ze niet vertrouwden kwam onder de guillotine. Deze periode van geweld wordt ook wel de Terreur genoemd.
Het resultaat van de eerste revolutie was de Verklaring van de Rechten van de Mens in 1789 en de grondwet van 1791. Door de Verklaring en de grondwet werd Frankrijk een constitutionele monarchie. In deze constitutionele monarchie werden de standenmaatschappij en de voorrechten van de adel en geestelijkheid afgeschaft.
In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat, de Bataafse Republiek genoemd (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.