Maar hoe ongezond is dat nu? Nutella ligt regelmatig onder vuur voor het gebruik van palmolie, een verzadigd vet dat het product een smeuïge textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogt.
Maar de voorbije jaren kreeg de pasta veel kritiek over zich heen omdat Ferrero veel palmolie gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad slecht is voor de gezondheid omdat middel het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
1 portie (15 g) bevat 81 calorieën.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
In werkelijkheid is het gewoon zo dat Nutella producten geen halal label hebben, wat niet betekent dat ze haram zijn. Bewijs is dat het recept van de bekende chocopasta met hazelnoten geen ingrediënten bevat die door de Islam verboden zijn.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten. Dat is meer dan in elke andere pasta. 25% van de jaarlijkse wereldwijde hazelnotenproductie wordt opgekocht door Ferrero.
1 pot Nutella
Een boterham met choco is heerlijk, dat gaan we niet ontkennen.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Er zijn 137 calorieën in een portie Bruine boterham Nutella.
"We raden een portie van 15 gram aan, ongeveer een koffielepel." Voedingsdeskundige Patrick Mullie bevestigt dat de hoeveelheid suiker en vet in het product indrukwekkend zijn. "Maar vooral in de dosis zit het gif," waarschuwt Mullie.
Elk jaar worden er elf miljoen potten Nutella verkocht. Dit betekent dat er elke drie seconden ergens ter wereld een pot over de toonbank gaat.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
In verschillende supermarkten in ons land zijn er momenteel geen of amper potten Nutella te verkrijgen. Dat komt omdat de chocopotten van formaat zullen veranderen na een stijging van de productiekosten. Vanaf januari 2021 zul je kleinere potten in de winkels vinden, maar wel nog aan dezelfde prijs als nu.
De hazelnootvelden in Turkije, waar 70% van de hazelnoten in de wereld geoogst worden, werden eerder dit jaar vernield door een verschrikkelijke hagelstorm. Dit incident zorgt ervoor dat de prijzen van de hazelnoten de hoogte in zullen schieten.
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.