'Nederlands is de enige taal waarin met ziektes wordt gescholden' Nederlands is de enige taal waar men met ziektes scheldt. Hoe dat is ontstaan is niet bekend, zegt taalkundige Marten van der Meulen in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.
Schelden met kanker
Dat wij als enige land ter wereld met ziektes schelden is te verklaren uit onze Calvinistische achtergrond, zegt Van Oostendorp. "Wij vonden de ziekte kanker een straf, je eigen schuld. Dus daarom konden we ermee schelden, het was je eigen schuld."
Het Jiddisch, dat door Joodse mensen in Europa wordt gesproken, is een van de weinige talen waarin óók met ziekten wordt gescholden. 'Maar het is niet moeilijk deze verklaring te weerleggen', stelt Tempelaars. 'Het Jiddisch is een relatief jonge taal.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Mediterrane landen schelden vooral met God, met de heilige maagd Maria, of met moeders in het algemeen. In buurlanden België en Duitsland gebruiken ze graag geslachtsdelen en uitwerpselen om elkaar verrot te schelden, zoals bijvoorbeeld 'kloten' of 'arschloch'. In Denemarken zijn ze dan weer supernetjes.
Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in hun leven kanker. 71 Procent van de jongeren tussen de 18-25 jaar vindt schelden met 'kanker' dan ook kwetsend, maar toch is kanker het meest gebruikte scheldwoord is in Nederland.
[inerg] krenkende of beledigende woorden uitspreken op heftige of ruwe toon.
Over taal en emotie
Jos van Berkum (1962) is hoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en […] Schelden doet geen pijn.
Naast fysieke effecten (bijvoorbeeld een hogere pijngrens), heeft grof taalgebruik ook mentale gevolgen. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat hardop schelden je prestaties kunnen verbeteren in fysieke taken, zonder dat het je hartslag of bloeddruk verandert.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Mensen willen hun pijn, verdriet, frustratie uiten. Eigenlijk is het een uiting van onmacht die sommige mensen benadrukken en versterken door een potje te gaan schelden. In je lichaam bouwt zich een spanning op en die moet eruit.
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.
Vloeken is een manier om je gevoelens te uiten. Onderzoekers concluderen dat het opkroppen van de emoties slecht is voor de gezondheid. Vloeken zou zo helpen om moeilijke en emotionele situaties beter de baas te kunnen. Bovendien kan schelden, de creativiteit aanwakkeren.
scheldwoord → term of abuse, swear word. scheldwoord → curse, name, swearword.
Koekeroe. Dit woord is een mild scheldwoord. Veel Leidenaren gebruiken het voor duif of gewoon als bijnaam voor Leidenaren. Maar het wordt ook wel eens gebruikt om iemand te plagen die iets doms doet.
Gepest of uitgescholden worden is echt heel erg vervelend en het kan je flink pijn doen. Je hoeft dit niet te accepteren! Het beste kun je gaan praten met iemand die je kent en die je kunt vertrouwen: je moeder, vader, een vriendin, leraar, buurvrouw. Vraag hen om naar je te luisteren of om je te helpen.