Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Als je lichaam gedehydrateerd is, maar jij eet veel ongezonde voeding met snelle suikers en zout in plaats van voldoende te drinken, dan blijf je met een vreemd gevoel zitten. Je lichaam goed hydrateren met voldoende groenten en fruit en natuurlijk water, zal weer rust geven en je “honger”gevoel doen afnemen.
Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel.
Als je gisteren niet voldoende hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna extra honger hebt. Je lichaam is immers iets tekort gekomen. Dit geldt niet alleen voor de dagen ervoor, maar kan ook over langere periodes gelden. Denk bijvoorbeeld aan extreme hunger wanneer je een tijd lang ondervoed bent geweest.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Dit komt vaak door de Ziekte van Graves. Je lichaam verbrandt energie dan sneller dan zou moeten.
Als je honger hebt, probeert je lichaam je tot eten aan te zetten. Een lege maag geeft het hongerhormoon ghreline af. Dat komt in het hersengebied terecht dat het eetgedrag reguleert. De boodschap van ghreline luidt simpelweg dat het weer tijd is om te eten.
Voedingsmiddelen met de stof tryptofaan geven een plezierig en slaperig gevoel en zijn dus goede opties om 's avonds bij trek nog te eten. Het zit onder andere in dadels, melk, tonijn, notenpasta, kalkoen, avocado, banaan en yoghurt.
Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon. Op lange termijn kan te weinig eten leiden tot spier- en botafname.
Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen die je eetlust in bedwang kunnen houden en de honger verdrijven. Of het nu gaat om gember, chili, linzen, pepermunt of havermout – ze worden allemaal om verschillende redenen beschouwd als natuurlijke eetlustremmers.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Honger is het signaal van je lichaam dat er een behoefte is aan eten. Voedsel is namelijk een primaire levensbehoefte en een hongersignaal is dus zeer nuttig en zelfs noodzakelijk om te kunnen overleven. Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan een bepaalde hoeveelheid energie.
Gewichtstoename door stress
Gewichtstoename in stressvolle perioden komt meestal doordat er bewust en onbewust meer of ongezonder gegeten wordt als uiting om met stress om te gaan. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed.
Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder eten dan je verbruikt, maar er is genoeg voeding die je een verzadigd en energierijk gevoel geven, waardoor je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor je niet de hele tijd honger hoeft te hebben en toch afvalt.
Als je de evolutietheorie erop naslaat, is honger hartstikke nuttig. Je lijf vraagt om meer energie; een primaire levensbehoefte. Wanneer je wilt afvallen, is dit signaal van je lijf tegenstrijdig met jouw doel om minder te eten. Aan de andere kant kan honger ook betekenen dat je te snel afvalt en te weinig eet.
Als je met een propvolle maag naar bed gaat, dan kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen, waardoor je de hele nacht cravings kunt hebben voor calorierijk voedsel. Als je moe bent, kunnen je hormonen namelijk op je eetlust inspelen, waardoor je op zoek gaat naar suikerrijk voedsel om je weer op te peppen.