Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
De dosering is 375 tot 750 mg per dag verdeeld over twee doses, meestal 's ochtends en 's avonds. Bij ernstige pijn wordt soms een aanvangsdosis van 750 mg per dag aanbevolen. In het algemeen is een onderhoudsdosis van 500 mg per dag voldoende. In een enkel geval is het nodig om dit te verhogen.
Gebruik naproxen niet langer dan 10 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.
Als paracetamol niet voldoende werkt, kan de arts naproxen voorschrijven, ook in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Naproxen werkt pijnstillend binnen een uur na inname. Het effect houdt ongeveer zeven uur aan. De werking van de tabletten met vertraagde afgifte houdt ongeveer twaalf uur aan.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende, dan kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Werkt dit onvoldoende, dan kan uw arts tramadol voorschrijven.
In principe kun je paracetamol combineren met NSAID's, zoals naproxen. Ook naproxen en paracetamol kun je in principe dus combineren. Bij lichte pijn heeft paracetamol de voorkeur, omdat het de minste bijwerkingen geeft.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
Naproxen vermindert uw pijn, remt uw ontstekingen en verlaagt uw koorts. Bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, jicht, koliekpijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, artrose (versleten gewrichten), spierpijn en griep of verkoudheid. De tabletten verminderen binnen 1 uur uw pijn.
Verslaafd aan naproxen
En het gebruik kan uiteindelijk leiden tot problemen met je relaties, werk of financiën. Dit zijn signalen dat je afhankelijk bent geworden van het medicijn, het is belangrijk om te stoppen met het gebruik van naproxen.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
De startdosis is 500 mg, daarna 250 mg om de 8 tot 12 uur. De gebruikelijke dosering is 10 mg per kg lichaamsgewicht per dag (=24 uur), verdeeld over 2 keer, om de 12 uur. Bij gebruik van naproxen om de koorts te verlagen bij kinderen vanaf 6 jaar bedraagt de aanvangsdosering 10 mg per kg lichaamsgewicht.
Na ibuprofen, is naproxennatrium (Aleve®) nu het tweede NSAID dat zonder recept verkrijgbaar is. Het middel is geregistreerd voor de behandeling van 'hoofdpijn, tand- en kiespijn, spierpijn, spit, reumatische pijn, menstruatiepijn, pijn en koorts bij griep en verkoudheid, koorts en pijn na vaccinatie'.
U mag bij het gebruik van Naproxen in één keer stoppen als de pijn dragelijk is. Heeft u een maagbeschermer gekregen bij het gebruik van Naproxen? Stop dan ook met het gebruik hiervan wanneer u met de Naproxen stopt.
Gebruik bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000mg). Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500mg). Deze laatste drie pijnstillers, zogenaamde nsaid's, kunnen maagklachten geven.
Advies. Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller die behoort tot klassieke NSAID's (Non Steroid Anti Inflammatory Drugs).
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Sterke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Ze remmen de aanmaak van stoffen en weefsel en remmen zo ook ontstekingsprocessen. In de stofwisseling overheerst de afbraak: katabolisme.