De meest voorkomende worm die een naaktslak bij kan hebben is de longworm en de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Deze wormen kunnen honden en katten erg ziek maken. Met name honden lopen grote kans op besmetting door slakken. Dit omdat katten niet snel een slak zullen opeten.
Eet je hond of kat een slak, dan kan hij besmet worden met larven van de longworm. Slakkenslijm kan ook vol larfjes zitten.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Denk eraan om handschoenen te dragen bij het oppakken van de val, want slakkenslijm bevat e-coli-bacteriën en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Infectie door eten groente en fruit
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, maar het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam wordt weggevreten.Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Niet bij het huisje oppakken
Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt. Gewoon bij het lijfje optillen dus, of eerst op een blaadje laten kruipen en dan oppakken.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden.
Slakken met een huisje en vooral ook zonder, de zogenaamde naaktslakken. Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor hond en kat. Dit komt doordat slakken nare parasieten zoals wormen bij zich kunnen hebben. Deze wormen kunnen honden en katten ernstig ziek maken.
Populaire rustplaatsen zijn stukken hout, stenen en bladeren, maar ook spleten in huizen of de bovenkant van buitendeuren. Naaktslakken hebben geen huis om zich in terug te trekken - zij graven zich in. Dat kan tot een meter diep zijn. Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven.
Ze verschuilen zich graag onder polletjes, potten, in kieren, onder stukken hout, richels en dergelijke. Naaktslakken gaan de bodem in. Ze kunnen 1 meter diep de grond in zakken en maken daarbij dankbaar gebruik van de gangen die wormen en andere diertjes hebben gegraven.
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig, waardoor één naaktslak een paar honderd eitjes per jaar kan leggen! Ze leggen hun eitjes in groepjes van 20 tot 40 op de bodem of onder plantafval. Slechts een paar weken later komt al een nieuwe slak uit het eitje.
Veel naaktslakken hebben overdag een vaste plek waar ze zich verschuilen. "Bijvoorbeeld onder een steen of boomstronk.
Slakken zijn echte opruimers. Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.
Voorbeelden zijn grind en schelpen, maar bijvoorbeeld ook cacaodoppen. Cacaodoppen vormen niet alleen een mooie tuinversiering, ze schrikken door hun geuren structuur ook slakken en katten af.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Wist je dat je heel eenvoudig van je slakken af kunt komen door regelmatig een beetje koffiedik te strooien? Die koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Dus heb je een aangevreten plant, strooi er dan een beetje koffieprut omheen en de slakken zullen de plant met rust laten.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren.
Gemiddeld kan een slak 500 eitjes leggen. De eitjes zijn wit doorschijnend. Drie weken later komen de eitjes uit. De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden.