Behalve dat je matras dan geen vorm meer heeft, is dit ook enorm onhygiënisch. 20 procent van de Nederlanders tussen de 46 en 65 jaar slaapt in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. Toch zou je naakt slapen moet overwegen.
Naakt slapen kan je dus helpen sneller te slapen en bevordert een betere slaapkwaliteit. Zowel de kwaliteit als de duur van je slaap zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en het welzijn. Naakt slapen biedt dus talloze gezondheidsvoordelen en heeft welbeschouwd geen nadelen.
“Naakt zijn geeft je huid een kans om te ademen, ” zo zegt hij. Omdat je huid beter kan ademen en afkoelen, heb je minder last van huidirritaties en andere aandoeningen. Burn, baby, burn Handig: doordat je lichaam meer haar best moet doen om zichzelf warm te houden, verbrand je meer calorieën.
Ook slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent). Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd. We weten dus niet of mensen minder graag naakt liggen te maffen dan vroeger. Mogelijk kruipen mensen op een latere leeftijd sowieso wat makkelijker bloot in bed.
Wat dragen we in bed? Mannen slapen het liefst in ondergoed en vrouwen in een pyjama of nachtjapon, blijkt uit dit onderzoek. De meeste Nederlanders slapen niet naakt. Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval.
Het is beter voor je huid
Wanneer je zonder onderbroek of pyjama slaapt, krijgt je huid de kans om te ademen. Daarom is het ook goed om af en toe op blote voeten te lopen. Als je naakt slaapt, krijgt je huid de hele nacht de tijd om te ademen.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Goed slapen betekent kiezen voor een goede matras , beddengoed van goede kwaliteit en een gezonde omgeving van natuurlijke, onbehandelde materialen. Wat slaapkleding betreft, geven sommige mensen de voorkeur aan pyjama's, terwijl anderen t-shirts, korte broeken of nachtjaponnen verkiezen.
Een pyjama.
Of deze nou heel sexy is of juist super comfortabel: het is altijd slim om een pyjama mee te nemen. Ook al ben jij niet iemand die in pyjama's slaapt, er kunnen altijd huisgenoten of eventueel familieleden rondlopen en die wil je natuurlijk níét in je ondergoed tegen het lijf lopen.
Lagere lichaamstemperatuur
Wanneer het te warm is val je lastiger in slaap én is de kans groter dat je midden in de nacht wakker wordt. Iemand die naakt slaapt heeft hier minder last van. En pyjama zorgt er namelijk voor dat je het net wat warmer hebt in bed.
Een pyjama is een kledingstuk dat we veelvuldig dragen als we slapen, maar ook lekker vinden om overdag te dragen als we een dagje thuis blijven. Het geeft ons een lekker knus en veilig gevoel. Veel mensen koesteren hun pyjama dan ook zeker en dat is geen trend van dit moment.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Laat de string dan even in je la liggen. Omdat je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. En dat kun je nou net niet gebruiken als je toch al ziek, zwak of misselijk op bed ligt. Ach, en een comfortabele onderbroek zit dan sowieso toch een stuk lekkerder.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
Het zou voor je hart gezonder zijn om op je linkerzijde te slapen. De bloedcirculatie is volgens de berichten namelijk beter bij mensen die op deze zij in bed liggen dan bij hen die op de rechterzij slapen. Dit zou blijken uit Amerikaans onderzoek.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Naakt slaap je beter
Als je in slaap valt, koelt je lichaam af. Een pyjama kan dit proces vertragen. Door bloot te slapen kan je lichaam de temperatuur beter reguleren, waardoor je sneller in slaap valt. Bovendien zul je in je blootje geen last hebben van irriterende naden of broekspijpen die omhoog kruipen.