De mierikswortel levert een gezonde bijdrage aan je voeding door de aanwezigheid van verschillende mineralen, maar het kruid staat ook bekend om de geneeskracht die het heeft. Behalve de mineralen vind je in de mierikswortel ook glucosinolaten.Deze zijn eigenlijk giftig.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend. Vers aan tafel raspen en een heel klein beetje over de spinazie strooien.
De voedingswaarde van mierikswortel
De reden dat mierikswortel zo goed is voor je gezondheid, kan worden toegeschreven aan de hoge niveaus van verschillende voedingsstoffen en mineralen, die het bevat. Het is zeer rijk aan voedingsvezels en folaat, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en mangaan.
Mierikswortel mag je niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want het smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kun je gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten. Ook bij eieren, aardappelen en rode bieten smaakt mierikswortel lekker.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
Mierikswortel thee.
Kook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
Gebruik inname. Voor stimulering van de spijsvertering en bij griep en verkoudheid kun je 2 theelepels vers geraspte mierikswortel dagelijks innemen. Om het immuunsysteem aan te sterken (bijvoorbeeld na een flinke griep), wordt vaak een kuur van 2 weken dagelijks 2x per dag een theelepel innemen.
Nee! Gember en mierikswortel zijn niet verwant. Gember is een plant in de familie Zingiberaceae die gele bloemen produceert, terwijl mierikswortel een kruisbloemige plant is met witte bloemen in de familie Brassicaceae die groeit als kool. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, terwijl mierikswortel uit Europa komt.
Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier. Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels. Je kunt er ook een saus van maken.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
De plant heeft een witte penwortel die als mierikswortel bekend is. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei helderwitte bloemen verschijnen. De plant heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers.
Mierikswortel kopen
Verse mierikswortel is bijna niet te koop in de supermarkt. Probeer het daarom eens bij je groenteboer. Wanneer je een verse mierikswortel hebt weten te bemachtigen, is het belangrijk dat je een stevige wortel koopt, die geen zachte of beschadigde plekken heeft.
De rondachtige knollen, waarvan de schil verschillende kleuren kan hebben, bestaan voor 94 procent uit water en bevatten maar weinig calorieën. De meest waardevolle bestanddelen zijn vitamine C en vitamine K, en ook ijzer en kalium.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
Mierikswortel is een unieke smaakmaker voor veel verschillende gerechten, dressings en sauzen. In veel gerechten wel te vervangen door pittige mosterd.
Laos is een veelgebruikt kruid in de Indonesische en Thaise keuken. Zoals het uiterlijk al doet vermoeden, is laos familie van gember. De smaak van laos is fris, prikkelend en citrusachtig. Als variatie kun je gerechten waar gember in gebruikt worden vervangen door laos.
Mierikswortel wordt tijdens het Joods Pesachfeest gegeten als maror. Het bittere kruid dat symbool staat voor het lijden van de Joden tijdens hun slavenbestaan in Egypte.
Smaak: Een pikante specerij. Gebruik: Het oud-Nederlandse woord Mierik is afgeleid van: Meredic, wat Méér-Radijs betekent (Duits: Mehr-Rettich) en wijst op de scherpe, pikante, mosterd-achtige smaak van de Mierikswortels, die daarom ook wel Peperwortels worden genoemd.
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen.
Mierikswortel is een hele sterke en taaie plant. Hij is prima in staat de winter te overleven en verspreidt zich snel over je tuin. Houd hier rekening mee als je hem in je tuin gaat planten.
Steirisch betekent 'afkomstig uit Stiermarken. Kren (of kree) is een vanouds Russische benaming die behalve in Oostenrijk en diverse delen van Duitsland wordt gebruikt in plaats van het Duitstalige meerrettich. Ook in Slavische talen heet de mierikswortel cren.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.