Een memory foam matras: ideaal voor zijslapersDan is een memory foam matras uitermate geschikt voor u. Zijslapers krijgen vaak last van nek-, schouder- en heupklachten omdat door de zij ligging al het gewicht op één helft van het lichaam terecht komt.
Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat. Dit is ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund.
Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden. Koudschuim matrassen gaan door een open celstructuur en ventilerend vermogen over het algemeen het langst mee: reken hier op 12 -15 jaar.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Deze schuimsoort heeft veel verschillende namen. Memory foam, slow motion foam of lazy foam: allemaal andere termen voor traagschuim.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Koudschuim biedt veel veerkracht en dus steun. Koudschuim werkt hierdoor goed bij rugklachten en slaapt gewoon prettig. Mensen die het snel warm hebben in bed kunnen over het algemeen beter voor koudschuim kiezen, terwijl mensen die het snel koud hebben het beste voor traagschuim kunnen kiezen.
Het memory foam dat gebruikt wordt voor de voetbedden, kun je vergelijken met het schuim dat bijvoorbeeld ook gebruik wordt in matrassen, namelijk traagschuim. Door je lichaamswarmte vormt dit schuim zich naar je lichaam en zorgt ervoor dat de druk over het lichaam verdeelt wordt.
Een foam matras ligt erg comfortabel en veroorzaakt zelden rug- of nekklachten. Verder beschikken deze matrassen over een open celstructuur. Ze ventileren enorm goed en nemen overtollig vocht snel op. Een foam matras voelt daarom op elk moment droog en fris aan.
Zowel polyether en koudschuim als traagschuim matrassen worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in sommige gevallen giftige, schadelijke stoffen toegevoegd tijdens het productieproces.
Niet in de machine wasbare schoenen: Om de kwaliteit van onze schoenen te behouden, raden we af om ze in de machine te wassen. Wij raden de volgende stappen aan voor elke kleine schoonmaakbeurt van onze schoenen: 1. Verwijder overtollig vuil van de bovenkant en buitenzool met een kleine borstel of handdoek.
Schoenen van Skechers staan er vooral om bekend dat ze goed zitten en lekker lopen. Fijn voor in je vrije tijd, maar ook kinderen hebben geregeld Skechers aan. Maar zoals wel vaker is saai en degelijk wel goed.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Mogelijke nadelen van traagschuim kunnen zijn dat dit matras een open celstructuur heeft. Dat betekent dat het niet zo goed ventileert als bijvoorbeeld een koudschuim matras. Daardoor voelt het matras soms warm aan. Niet zo handig als jij 's nachts veel zweet of het altijd warm hebt in bed.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Kijk of het matras gemaakt is van natuurlijke materialen. Materialen om te vermijden zijn traagschuim, memory foam (of andere soorten 'foam') en polyether. Goede materialen zijn natuurlatex of ecologische materialen als hennep.
Hard of zacht liggen
Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, liggen over het algemeen zachter dan koudschuim matrassen. De memory foam matrassen worden zachter als het warm wordt. Echter zijn zowel traasgschuim als koudschuim matrassen in verschillende hardheden te koop.
Drukverlagende eigenschap
Doordat het traagschuim zich naar de contouren van het lichaam vormt, voelt het bijna vloeibaar aan. Uw lichaam wordt daarom goed ondersteund zonder drukpunten. Traagschuim heeft namelijk een drukverlagende eigenschap.
De keuze tussen een schuimmatras en een pocketvering matras hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Schuimmatrassen bieden uitstekend comfort en ondersteuning voor wie extra demping nodig heeft, terwijl pocketvering matrassen beter ademend zijn en meer gerichte ondersteuning bieden.
De ideale slaapkamertemperatuur is gemiddeld zo'n 18 graden. Maar ook specifiek over het materiaal waarop u slaapt kan warmte veroorzaken. Ongeveer 70% van de warmte komt van boven, en 30% komt vanuit het matras. Vooral over traagschuim horen we vaak dat het als warm ervaren wordt.
Over het algemeen duurt het wennen aan een nieuw matras minimaal 3 of 4 weken. De spieren in uw lichaam dienen zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.
Meer comfort
Wanneer je matras niet genoeg ondersteuning meer biedt, dan zou je een topper kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld ook bij beginnende kuilvorming. Een topper verbeterd namelijk de ondersteuning waardoor er meer slaapcomfort ontstaat.