Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af.
Wat de houdbaarheid is van de friet, hangt af of je het zelf maakt en of je de patatten in de koelkast of vriezer bewaart. In de koelkast kun je ovenfriet maximaal 3 dagen bewaren. In de vriezer blijft ovenfriet zeker 3 maanden goed. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de door jou gekochte patat.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Rauwe friet invriezen is mogelijk, maar als je de friet lekker wilt bakken nadat het ontdooit is, moet je de friet wel eerst ð¯ð¨ð¨ð«ððð¤ð¤ðð§! Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden, waardoor het frituren langer duurt. De smaak en kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal...
Hoe lang kun je patat bewaren? Patat kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Vers gesneden patat kun je afgedekt slechts enkele uren in de koelkast bewaren, voordat de patat begint uit te drogen. Gebakken patat kun je nog één tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Warm de frietjes/patat op in de oven of eventueel in een koekenpan met een beetje olie.
Bedenk je dat het in de gemiddelde snackbar ruim een dag ligt te wachten, voordat men t afbakt dan moet zelfs een dag vooraf geen probleem zijn!
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Zorg dat de warme lucht voornamelijk in de richting van de frietzak geblazen wordt. Op deze manier kan de stoom goed ontsnappen en blijft je friet warm en knapperig. Pas wel op dat je frietzak niet omkiepert in de bocht, anders heb je erg veel moeite gedaan voor helemaal niets.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Voorbakken
Belgische frieten worden typisch in twee beurten gebakken. Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
De bruine verkleuring van een gefrituurde of gebakken aardappel wordt namelijk veroorzaakt door acrylamide. Een kankerverwekkende stof die ontstaat als suiker op hoge temperatuur verhit wordt. Of er acrylamidevorming optreedt, heeft te maken met de kwaliteit van de aardappel en de bereidingswijze.
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.
Door frituurwerk in te vriezen kan een deel van de productie worden verspreid. Producten die al reeds zijn gefrituurd kunnen gedurende 1 maand bij -20°C worden bewaard. Bij voorkeur worden producten na of voorafgaand aan het invriezen verpakt, zodat ze in de vriezer zo min mogelijk kunnen uitdrogen.
U moet ze eerst blancheren, voorbakken en goed laten afkoelen. Doe ze dan in een plasticzakje en sluit deze luchtdicht af. Het beste kunt u ze vacuüm zuigen. Bewaar de zelfgemaakte frieten niet langer dan 6 maanden in de diepvries.
Airfryer bij de hand? Haal die dan maar tevoorschijn om je snackbarkliekjes te verwarmen. Verwarm de airfryer op 175°C en doe de patat daarna in het mandje. Bak zo'n 3 tot 5 minuten tot de frietjes lekker knapperig zijn.