Is melk een goede sportdrank? Na inspanning is zuivel, net als water, een uitstekende dorstlesser. De eiwitten die van nature in melk zitten dragen bij aan groei en onderhoud van spiermassa. Dit maakt het drinken van zuivel een goede keuze na fysieke inspanning.
Volgens onderzoeksleider Brian Timmons is melk beter dan een sportdrankje of water omdat het een bron van eiwitten, koolhydraten, calcium en electrolyten (belangrijke zouten) is. Bovendien vult melk het natrium dat door het zweten verloren gaat, weer aan. Ook helpt het het lichaam om vocht beter vast te houden.
Veruit de beste dorstlesser is water. Het kost bijna niks, het is duurzaam en bevat geen calorieën. Ook light-(fris)dranken, thee en koffie zonder suiker zijn een goede keuze.
Het menselijk lichaam bestaat voor zestig procent uit water. Het is met andere woorden logisch dat een vervelend gevoel je overvalt wanneer je dorst hebt. Op zulke momenten is het beste advies om gewoon water te drinken. Tenslotte werkt H2O, het meest simpele drankje op aarde, nog steeds het meest hydraterend.
Eigenlijk bevatten alle voedingsmiddelen vocht! Naast allerlei dranken zoals water, koffie, thee, vruchtensap, melk en frisdrank bevatten ook andere voedingsmiddelen vocht.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken. Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola. In ernstigere gevallen geef je hem best een kant-en-klare rehydratatieoplossing, zoals ORS (Oral Rehydration Solution, verkrijgbaar bij de apotheek).
Warme drankjes werken verfrissend
Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts ook voor een extra verfrissend effect.
Niet genoeg vocht
Vooral als je veel beweegt, verlies je vaak veel meer vocht dan je zou denken. Ook kan het liggen aan wat je hebt gegeten vlak voor je naar bed bent gegaan. Het is verstandig om op je zout-, alcohol- en suikerinname te letten, omdat een teveel daarvan kan zorgen voor dorst in de kleine uurtjes.
Je dorst lessen zonder te drinken. Zuig op ijssnippers of ijsblokjes. Er zijn momenten, zoals wanneer je de avond of ochtend voor een operatie niets meer kunt eten of drinken, dat je denkt dat je uitgehongerd bent - niet naar voedsel, maar naar slechts één slok sprankelend koud water.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Met gewoon water verstoor je de zoutbalans nog verder en dat geeft een dorst reactie. Met thee zonder suiker treedt dit effect ook op. Als alternatief kun je ook druivensuiker aan water toevoegen maar bij overgewicht is dat geen aanrader. Mensen eten vaak veel minder bij warm weer en komen dan mineralen tekort.
Zo maak je het: Maak je aardbeien schoon en ontdoe ze van hun kroontjes. Doe de aardbeien, de blauwe bessen en de basilicum in een doorzichtige water karaf en voeg tot slot ijsblokjes erbij. Et voilà, je hebt een heerlijke fruitige dorstlesser voor dit warme weer.
Melk kan tevens een doeltreffende hersteldrank zijn. Daar zorgt het goede vocht- en natuurlijke mineralengehalte (zoals kalium en natrium) in melk voor. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral magere melk drinken na matig sporten de vocht- en mineralenbalans even goed kan herstellen als een klassieke sportdrank.
De woorden sportdrank en dorstlesser worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er de nodige verschillen. Een sportdrank gebruik je tijdens het sporten bij hoog intensieve inspanningen. Een dorstlesser gebruik je wanneer de sportieve inspanning laag ligt.
Daarom vind je in dit vak van de Schijf van Vijf de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Omdat je lichaam grotendeels uit water bestaat moet het vochtgehalte op peil blijven om zo optimaal te kunnen functioneren. 'S Nachts verlies je minder vocht doordat je lichaam minder hard aan het werk is. Water drinken voordat je gaat slapen is een eenvoudige en effectieve manier om je vochtgehalte weer aan te vullen.
Te veel vocht kan leiden tot een te laag gehalte aan zouten (natrium) in het bloed. Dat kan ritmestoornissen in het hart veroorzaken. Ook kan een teveel aan vocht leiden tot vochtophoping in de hersenen. Dit komt bijna nooit voor, alleen als je extreem veel drinkt.
Samenwerking drinkwaterbedrijven
Het platform is een samenwerking tussen zeven Nederlandse drinkwaterbedrijven. Ieder drinkwaterbedrijf heeft een eigen versie, waar leerlingen alles kunnen leren over kraanwater en hoe het in hun regio wordt gemaakt. Klik op www.lesjedorst.nl op het drinkwaterbedrijf van jouw school.
Er treedt haast geen vertraging op, waardoor thee een zeer effectieve dorstlesser is. Bijna net zo goed als water. ' En dat in thee een beetje van het vochtafdrijvende theïne zit, maakt waarschijnlijk niets uit voor het dorstlessende vermogen.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Hoeveel vocht je precies nodig hebt, hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en je gezondheidstoestand. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert, heb je minder vocht nodig.
Of je wordt beetje duizelig als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent, kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen. Andere verschijnselen bij uitdroging zijn dorst, een droge mond, dieper liggende ogen, een snelle ademhaling en hartslag en koude armen en benen.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.