Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Over het algemeen wordt Marrakech beschouwd als een veilige stad voor toeristen, ook voor vrouwen. Toch is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral 's nachts of in rustigere gebieden.
Over het algemeen is Marrakech een veilige stad voor vrouwen om te bezoeken. Net als bij elke andere stad moeten reizigers echter wel alert blijven en zich bewust zijn van hun omgeving. Een van de grootste zorgen voor vrouwelijke reizigers is de mogelijkheid van seksuele intimidatie en ongewenste aandacht.
Marrakesh is de veiligste stad ter wereld, ondanks de terroristische aanslag van de Argana café die 17 doden en 20 gewonden maakte op 28 april, aldus de Britse krant "The Independent" van zaterdag.
Marokko is een modern land en voor vrouwen veilig om te reizen. Het is er liberaal islamitisch, waar veel vrouwen geen hoofddoek dragen wanneer ze de straat op gaan. Toch zijn de kledingnormen conservatiever dan in de meeste landen in het westen.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
In Marrakesh gaat het leven na de aardbeving zo goed mogelijk door. De schade is minder dan op omringende plekken, maar de beving is er wel degelijk gevoeld en dat zit in de hoofden van mensen.
Draag altijd (een kopie van) een identiteitsbewijs bij je, zodat je je altijd kunt identificeren. Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Marokko en is zelfs strafbaar. Neem geen grote sommen geld mee en draag geen opvallende sieraden. Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
Eén ding is zeker: Marrakech is zeker de moeite waard! Je vindt er namelijk talloze toffe hotspots en je raakt er zeker niet snel uitgekeken. Van de eeuwenoude Medina tot de gezellige souks: Marrakech is een pareltje die je eens bezocht moet hebben.
Reizen in Marokko als vrouw
Marokko staat bekend als één van de meest gematigde Islamitische landen van de Arabische wereld. Je hoeft als vrouw dan ook geen hoofddoek te dragen tijdens je reis door Marokko. Wel is het wenselijk om je gepast te kleden en niet te veel blote huid te tonen.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Hoeveel dagen u nodig heeft voor uw bezoek aan Marrakech kan variëren, afhankelijk van uw reisvoorkeuren en interesses. Voor een algemeen bezoek waarbij u de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien, wordt doorgaans een verblijf van 3 tot 4 dagen aanbevolen.
Om de ergste hitte te vermijden kun je het beste in het voorjaar op vakantie gaan. In deze tijd van het jaar is het aangenaam warm met slechts een kleine kans op neerslag, wat Marrakech een ideale zonbestemming maakt. De perfecte maand om Marrakech in het voorjaar te bezoeken is mei.
In Marokko gelden geen strenge kleding regels, wel wordt het gewaardeerd als je kleding draagt die niet te bloot is. Vooral voor vrouwen is het respectvoller om jezelf te bedekken. Kleding die de benen en schouders bedekken zijn genoeg. Tip: neem wat lossere broeken mee en combineer deze met een leuk T-shirt.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Linnen rokken en linnen jurken zijn de beste om te dragen in Marrakesh en Marokko tijdens de zomermaanden wanneer het erg warm wordt.Lichte, zwierige jumpsuits zijn ook geweldig. Marrakesh en Marokko zijn redelijk betaalbaar, dus neem een chique jurk of rok mee als je gezellig uit eten wilt.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven.
Vermijd bruggen, viaducten en elektriciteitsmasten. Blijf in je auto tot het schudden stopt en doe je gordel om. Rijd dan voorzichtig door, maar niet over bruggen heen want die kunnen beschadigd zijn. Blijf in je voertuig zitten als er een elektriciteitsmast op valt en wacht tot je hulp krijgt.
Op veel plekken in Marrakech zijn oude gevels naar beneden gekomen. Ook zijn er oude, met name slecht onderhouden huizen ingestort. Het is zeker niet zo dat de hele medina, de oude binnenstad, is ingestort. Het puin is opgeruimd en de lege plekken van ingestorte huizen zijn incidenteel.
Een maand na de aardbeving doet iedereen in Marrakech wat hij kan om de schade te herstellen. Door de stad trekken architectenteams in felgekleurde hesjes en met bouwhelmen op om de aangetaste gebouwen te voorzien van merktekens: rood is onbewoonbaar, oranje is gedeeltelijk bewoonbaar, groen is geen grote schade.
Pinnen kan op het vliegveld en in alle grote steden. In de stad en ook op het vliegveld vind je ook banken en loketten waar je euro's kunt wisselen. Activeer wel je bankpas voor pinnen buiten Europa. Zorg dat je altijd wat losse munten op zak hebt voor fooien, straatartiesten, aalmoezen en kleine aankopen.
Marokko is niet extreem duur, maar ook niet supergoedkoop. Het is een relatief welvarend land in Afrika en dat zie je terug in de prijzen. Toch is Marokko nog steeds goedkoper dan Nederland.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Marokko. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers: 112: politie (mobiele telefoon) 190: politie.